Zalaszentgrót

2014.01.30. 18:55

Gőgös Zoltán kiterjesztené a földbérletek vizsgálatát

Zalaszentgróton bemutatták csütörtökön a baloldali összefogás képviselőjelöltjét, Szermek Zsoltot.

Szabó Judit

Az MSZP székházban tartott sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán, a párt országgyűlési képviselője és Nagy Husszein Tibor, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és agrárszakértője mutatta be az együttműködő öt párt közös jelöltjét. Nagy Husszein Tibor elmondta: az új választási rendszerhez alkalmazkodva állítottak közös jelöltet, a pártok ezzel felülemelkedtek saját érdekeiken és az ország érdekeit tartották szem előtt.

Gőgös Zoltán, Szermek Zsolt és Nagy Husszein Tibor a zalaszentgróti MSZP székház előtt. Fotó: Szabó Judit

Gőgös Zoltán aktuálpolitikai kérdésekről beszélt. Elmondta, hogy nagy vihart kavartak a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földbérleti szerződések, majd nyugtázta, hogy csütörtökön megvalósult, amit régóta követelt: a miniszterelnök a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál átfogó vizsgálatot kezdeményezett a földbérletekkel kapcsolatban. és le is állították a folyamatot. Gőgös Zoltán szerint néhány Fidesz-közeli család érdekét szolgáló gátlástalan rablás, ami a Hortobágyon folyt. A politikus hozzátette: másutt is dőltek el gyanús körülmények között pályázatok (a dunántúli megyék közül Győr-Moson-Sopront említette), ezért javasolta a vizsgálatok kiterjesztését.

– Ezekkel a döntésekkel komplett, részben családi alapú gazdaságokat szüntetnének meg csak azért, hogy baráti körök földhöz jussanak – jelentette ki a politikus.

Gőgös Zoltán bírálta a földtörvényt, kiemelve: a kormány állításával szemben lehetővé teszi a külföldiek földszerzését. A kormánnyal egyetért azonban a régebbi, tulajdonszerzésre irányuló, de nem adásvételi szerződések ügyében.

– Ezek nem léphetnek hatályba, az ilyen szerződést kötött külföldieknek csak akkor szabadna földtulajdont szerezniük, ha Magyarországra költöznének, itt adóznának és értékesítenék a terményt – hangsúlyozta.

Szermek Zsolt agrármérnök, a baloldali összefogás keszthelyi országgyűlési képviselőjelöltje a rendezvényen arról beszélt, hogy a választókerületbe tartozó falvak valaha a mezőgazdaságra épültek. Az agrárgazdaság a térségben jól szervezett volt, és magasan képzett szakemberek irányították. Ez azonban megszűnt. A természeti adottságokat, az emberi erőforrásokat és a magas szintű agrárképzést kihasználva ugyanakkor el lehet indulni abba az irányba, hogy befektetők érkezzenek, és fellendüljön a mezőgazdaság. De ehhez jó szabályozásra is szükség van – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!