Zalaszentgrót

2015.08.28. 13:00

Zalaszentgrót – történelmi belváros igazi látnivalókkal

Ha Zalaszentgróton e három évszámot, 1753, 1787 és 1854 említjük, akkor pontosan megmondjuk azt is, hogy a kisváros három, jelentős történelmi műemléke mikortól datálódik.

Győrffy István

1753-ban kezdték el építeni a Szent Imre templomot, 1787-ben a Batthyány-kastélyt, s 1854-ben az ország egyik legrégibb kőhídját, az egykor a Zala folyón átvezető, ma Hatamov néven is ismert hidat. Napjainkban, bár mindegyiknek más a gazdája, fenntartója, e három történelmi létesítmény térkialakításban, egymáshoz fűzve  várja a látogatókat.

A város a kastélytól húzódóan építette ki a Templom teret, amit egy nyertes pályázat segítségével 2011-re díszburkolattal láttak el, s jó néhány muzeális értékű, illetve tetszetős szobrot is elhelyeztek itt. Kétségtelen azonban, hogy a leglátványosabb épület a Batthyány-kastély, amit megpróbálunk körbejárni. A kőhíd maradványa mellett egy  idősebb párt követve könnyedén jutunk le a Zala partra, s jókorát sétálunk a kastély előtt húzódó réten. Az épületből azonban nem sokat látunk, mert a földszinti részt eltakarja előlünk a kerítés mentén nőtt méteres gaz.

-Én biztosan kikaszáltatnám a kastély környékét és gondoskodnék egy sétányról, hogy az emberek láthassák milyen gyönyörű is ez az épület. A régi időkben biztosan nem így nézett ki a kastély környéke – véli az előttünk sétáló, Budapestről érkezett férfi, miközben sűrűn fotózza az épületet.

Volt ez rosszabb is, tudjuk meg a kastély történetéből. A mostani kastély előtt ugyanis, ezen a helyen állt Szent-Grót mezőváros vára, amit 1299-től említenek írásos emlékekben. A korábban a Hagymásy család birtokában lévő erődítmény 1663-ban került a Batthyány család tulajdonába. A vár a török kiűzése után vesztett fontosságából, s lassan tönkrement, olyannyira, hogy 1767-ben le is bontották. A mai kastélyt  1787-ben Batthyány Ferenc építette fel az egykori erőd alapanyagát is felhasználva. A kastély keleti homlokzatán erre utal is egy latin felirat, ami magyarul azt jelenti: „Így emelődnek a régi romok üde épületekké, ha nem tetszik az új, rakjál mást a helyébe.”

A kastély tehát, mint láttuk a Zalára néz, s már messziről tündöklik az Aranyod, vagy a Zalabér felől érkezők számára. Régen itt egy sziget volt, az épület Templom tér felőli oldalán ma is ott húzódik a folyó szigetet lezáró mellékága, s megvannak azok a mára óriásira nőtt ősplatánok is, amelyek egykor is védték az épületegyüttest. Ma a Koncz Dezső Általános Iskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolának ad otthont a kastély. A míves, kovácsolt vas kapuk nyitva vannak, ezen az oldalon szépen gondozott parkban lehet megcsodálni az épületet, s a körülötte tornyosuló óriás platánokat. Sajnos az épületbe most nem tudtunk bemenni, nyári szünet van, ott jártunkkor belül nem tartózkodott senki.

Visszasétálunk hát a Hatamov hídhoz. Az egykori patinás híd, csak a Zaláig vezet, a folyó felőli részét hatalmas kövek zárják el a továbbhaladás elől. Ez a híd nagyon fontos szerepet töltött be egykor a város életében, mert tudni kell Zalaszentgrótról, hogy az első népszámlálást 1776-ból jegyezték fel, viszont a lakosok számát a krónikák nem említik, csak azt, hogy a településen 143 ház volt. Az 1890-es népszámlálás már 273 házat és 2 ezer 243 lakost rögzít. Viszont még ekkoriban is ingoványosak voltak Szent-Grót útjai, s csak ezt követően rendezte Batthyány Ferenc az utcákat, építtetett hidat és száríttatta ki a mocsarakat.  A híd pedig azért lett Hatamov, mert a második világháborúban a híd védelmében esett el Hatamov, a szovjet katona, amikor a németek fel akarták robbantani az építményt. A hidat 2000-ben sikerült felújítani, s most a kastéllyal együtt szépen fotózható műemlék együttest alkotnak.

Lassan eljutunk a templom térre, ahol a főszerep természetesen a templomé, s a körülötte lévő szobroké. Sajnos, ha nincs mise, vagy egyéb egyházi esemény a templom is zárva van a térre látogatók előtt (augusztusban kétszer is jártunk ott, s mindig kulcsra zárt ajtót találtunk). Pedig látványos, díszes a barokk stílusú templombelső is. Látható benne Szent Ince vértanú üvegkoporsóban elhelyezett ereklyéje, Kanizsai Miklós tárnokmester XV. század eleji vörös márvány sírköve és egy, feltehetően az 1490-es években készült gótikus  Szentgróti Madonna faszobor is.

A templom körül felállított szobrok közül több is az ezerhétszázas évekből származik. A helyi önkéntes tűzoltók által felújított Szent Flórián szobor például 1758-ból való. A Szent József és a gyermek Jézus szobor készülési ideje szintén 1758. A Szentháromság szobrot 1767-ben állította a Batthyány család. Van egy Mária szobor is a téren aminek nem tudni a készülési dátumát, viszont itt látható Farkas Ferenc Szent Gellért püspök szobra is, amit 1994-ben készített a művész. A gyermekek kedvenc szökőkútja a Gyermek és a lúd, Simon Béla alkotása, amit a 90-es években újítottak fel. Látványos a Batthyány-kút, s a kardon ülő sas szoborral a Történelmi Emlékmű is.

A kastély mellett látható még a Kiskastély, amiről Baracskai József polgármester, akit a tér további lehetőségeiről kérdezünk, elmondva az észrevételeinket is, azt mondja:

- A Kiskastély, aminek az udvari homlokzatát a földszinten és az emeleten árkádok tagolják, s az alsó szint egy részén működik a helytörténeti múzeum, a felső szinten pedig lakások vannak, állami tulajdonban van. Ezt az épületet a város megigényelte, s várjuk a választ. Turisztikai hasznosításában gondolkozunk. Szeretnénk a Batthyány-kastélyt is ilyen célra fordítani, de egyelőre nem találtunk ehhez megfelelő befektetőt, s számunkra fontos a benne működő iskola is, hiszen hetven embernek ad munkát, viszont a környezet gondozására jobban oda kell figyelnünk, bár ez a terület nem a mi tulajdonunkban van, a turisták észrevételét azonban meg kell fontolnunk. Kérésre mindenkinek megmutatják a kastély belsőt is az itt dolgozók. Nem mondtunk le a történelmi Zala híd fából történő folytatásáról sem, szeretnénk, ha fa toldás építésével kerékpárutat alakíthatnánk ki erre. Az a célunk, hogy minél többen keressék fel Zalaszentgrótot, s ehhez egyre jobban ki kell szolgálnunk az érdeklődőket. Hál’ Isten, van mit megnézni a városunkban – vélekedik Baracskai József.

Ezek is érdekelhetik