Zalalövő

2014.07.17. 17:00

A zalalövői közösségi kertben diákok kapálják a veteményt

Zalalövő - Második éve működik a közösségi kert Zalalövőn, ahol idén nyáron is diákok gondozzák a növényeket.

Szabó Judit

A kertet az 1,7 hektáros önkormányzati területen a Zalalövői Városszépítő és Környezetvédő Egyesület alakította ki. Gyarmati Antal, a civil szervezet tagja, önkormányzati képviselő elmondta, hogy ötmillió forint támogatást nyertek erre a célra. Tavaly elkészült a kerítés, szerszámtárolót építettek, veteményeztek és elültettek 150 őshonos gyümölcsfát.

 

- Burgonyát és zöldségféléket is ültettünk, de a termés az aszály miatt nem volt jó. A kert egyharmadát pedig olajtök foglalta el, abból jó bevétel származott. Milejszegen sajtoltattuk a tökmagolajat, majd értékesítettük - említette Gyarmati Antal. Idén csak olajtökkel foglalkozunk és a gyümölcsfák gondozása ad feladatot.

A kertben a kormány diákmunka programja keretében fiatalok dolgoznak. Főleg kapálnak, gyomlálnak napi hat órában, s ezzel arányos minimálbért kapnak. A munkáltatójuk az önkormányzat. Tizenhat éven felüli, tanulói jogviszonyban lévő diákok jelentkezhettek, és a beérkezett igények alapján a munkaügyi központ döntött arról, hogy Zala megyében hol hány főt alkalmazhatnak. A béreket az állam fizeti.

Tegnap hét tanuló tevékenykedett a zalalövői közösségi kertben. Volt köztük, aki két hónapra jött volna, de mivel a programra szánt keret véges, minden diák maximum egy hónapig dolgozhat.

Az előtérben Laposa Márton gyomlálja az olajtök ültetvényt a nyári diákmunka programban (Fotó: Pezzetta Umberto)

A zalalövői Laposa Márton elmondta: azért jelentkezett, hogy keressen egy kis pénzt a nyári szünetben. A kapálást nem találta fárasztónak, hozzátette azonban, hogy ha kerti vagy ház körüli munkáról van szó, a favágást jobban szereti.

A városszépítő és környezetvédő egyesület nemrég újabb pályázat keretében 3 millió forintot nyert a közösségi kert fejlesztésére. Kutat fúrnak és szivattyúházat építenek. Eredetileg ötmillió forintot igényeltek, teljes öntözőrendszert akartak kialakítani, de mivel kevesebb pénzt kaptak, arra nem jut, hogy csövekkel hálózzák be a földterületet. Abban bíznak, hogy az idei termés hoz annyi bevételt, amennyiből ha nem is a tervezett módon, de kézi erő nélkül el tudják juttatni a vizet a területre. A kertben augusztus végéig dolgoznak diákok, utána géppel takarítják be az olajtököt. Ősztől jövő nyárig a városszépítő egyesület két alkalmazottja végzi el a szükséges teendőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!