Zalalövő

2013.02.18. 17:06

Zalalövő: nem tervezhettek működési hiányt

Zalalövő - Elfogadta az idei költségvetést a zalalövői önkormányzat. Idén a szennyvíztelep korszerűsítését szeretnék megoldani, valamint a strand vizesblokkjának felújítását tervezik.

Szabó Judit

Több mint 470 millió forint főösszeggel fogadta el az önkormányzat a város költségvetését a legutóbbi ülésen. Vertetics László polgármester elmondta: javultak a kilátások a november végén megalkotott költségvetési koncepcióban vázoltakhoz képest, de így is takarékos gazdálkodásra van szükség. Az önkormányzat  idén már nem tervezhetett működési hiányt, ennek megfelelően készült a büdzsé. A hiány nélküli tervezést segítette, hogy   az adósságkonszolidáció következtében  nagyrészt sikerült rendezni a tartozásokat, hitelállománnyal jelenleg nem rendelkezik a város.

Az iskola és  az alapfokú művészetoktatás  működtetése és fenntartása átkerült az államhoz,  de a kiadásokhoz így is hozzá kell járulnia Zalalövőnek havi több mint 2,4 millió forinttal. A háziorvosi  ügyeletet ma már egerszegi központtal oldják meg, ez jelentősen csökkenti a kiadásaikat.

Fel akarják újítani a szennyvíztelepet, az önrészre félretettek pénzt

A közös  önkormányzati  hivatalban az eredetileg  tervezettnél több dolgozó  foglalkoztatásához járul hozzá a központi költségvetés, és az elismert hivatali létszám tovább nő márciustól, amikor már hat település (Zalalövő, Csöde, Keménfa, Salomvár, Zalacséb és Zalaháshágy) ügyeit intézik zalalövői központtal. A zöldterület-gazdálkodás és a kedvezményes étkeztetés normatívája szintén emelkedett  a koncepcióhoz képest.

A bevételi oldalon ugyanakkor személyi jövedelemadóval már nem számolhatnak, s a gépjárműadónak csak 40 százaléka marad helyben, ez több mint 80 millió forintos kiesés a tavalyi évhez képest.

A polgármester elmondta, hogy terveikben szerepel a szennyvíztisztító telep felújítása. A pályázati önrészre a céltartalékban különítettek el pénzt. A nyári szezon kezdetére fel szeretnék újítani  a Borostyán-tó strandján a vizesblokkot,  erre a feladatra 800 ezer forintot szánnak.  Folytatják a rendezési terv megújítását a város egész területére vonatkozóan (eddig az elkerülő úthoz szükséges  felülvizsgálatot végezték el). A költségvetésbe beépítették a Salla Művelődési Központ könyvtárának pályázati támogatással megvalósuló fejlesztését is.

A helyi adóbevételeket a tavalyi szintnek megfelelően tervezték a költségvetésben, akárcsak a városban működő civil szervezetek támogatását. Idén ugyanakkor egy újabb szervezet, a gazdaságfejlesztési klaszter működéséhez is hozzájárulást biztosít az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!