Zalakaros

2015.01.27. 19:45

Tudja, hogy néz ki a lónyelvű csodabogyó, vagy hogy mely erdei gombák ehetők?

Zalakaros - Ezekre és még sok más kérdésre választ kaphat az érdeklődő azon az interaktív tanösvényen, amit most alakítottak ki a zalakarosi parkerdőben.

Horváth-Balogh Attila

 

– A Csiga-túra tanösvény átadását március végére tervezzük, nagy része már bejárható és látogatható, néhány kiegészítő hiányzik csak – hallottuk Povics Noémitől, az egyik obornaki iskola vezetőjétől, a tanösvény anyagának összeállítójától. – A tanösvényt a tudatos élet szemléletével igyekeztünk tervezni és kialakítani, mert szeretnénk itt, a térségben is meghonosítani az Olaszországból indult „Slow Life!"- mozgalmat, aminek az a lényege, hogy éljük lassabban az életünket, próbáljunk odafigyelni az apró dolgokra, adott esetben a természet szépségeire is. Ebben nyújtanak segítséget az ösvény mentén elhelyezett interaktív táblák, melyek mindegyikén olyan információ szerepel, ami elsősorban a gyerekeknek érdekes, de talán a felnőtteknek is mond újat. Ezek a parkerdőre jellemző állat- és növényvilágot ismertetik meg a kirándulókkal. A táblák interaktivitása sokrétű: van, amelyik egy-egy vadon élő állat hangját mutatja be (az ehhez szükséges energiaforrást egy kicsi, a táblára szerelt napelem biztosítja), egy másikon elhúzható kis ablakocskák rejtik a fontos tudnivalókat és így tovább. Reményeink szerint ezek a kis különlegességek garanciát jelentenek arra, hogy a túrázók nem pusztán „végigfutnak" a tanösvényen, hanem el is időznek az egyes állomásokon, melyekből 8 darab van. Nem az a cél, hogy a táblákon „regény"- méretű szöveg szerepeljen, hiszen a gyermekek figyelme korán lankad, akinek viszont mégis több információra lenne szüksége, annak a platformokon elhelyezett QR-kódok lehetnek segítségére.

Steyer Edina pr-ügyintéző, Povics Noémi és Gál Sándor az egyik interaktív táblánál. Fotó: Szakony Attila

Povics Noémi azt is hozzátette: a táblákon kívül még úgynevezett megfigyelőpontokat, illetve madárodúkat helyeznek ki és lesznek pihenőhelyek is.

– Számos létesítmény van a parkerdő területén, mely népszerű a kirándulók körében, ezért nyilvánvaló volt, hogy a meglévő egységeket kiegészítjük egy ilyen fejlesztéssel – mondta. – Az erdő állományalkotó fája a tölgy és a bükk, a védett növények közül pedig a ciklámen, az évelő holdviola és a lónyelvű csodabogyó említhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!