Zalaistvánd

2016.02.23. 13:58

A zalaistvándi egylet a környék legrégebbi, folyamtosan működő civil szervezete

Zalaistvánd – Tavaly ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját az önkéntes tűzoltó egyesület, amelynek a céljai között szerepel egy új tűzoltóautó beszerzése.

Szabó Judit

A Zalaistvándi Önkéntes Tűzoltó Testület a térség legrégebbi, folyamatosan működő civil szervezete: 1885. augusztus 20-án alakult 44 taggal. Tavaly, a 130. évfordulón kiadvány jelent meg a szervezet történetéről Vikár Tibor helytörténész tollából. Ebben egyebek mellett az olvasható: a szervezet tagjai vész esetén „tűzi lármával”, kürttel, kongatással riadóztatták a község lakosságát. Tűzoltásnál a falu minden lakója jelen volt. A kutak csekély vízhozama miatt a közeli Zala folyóról szekerekre rakott hordókban hordták a vizet oltáshoz.

Fotó: Zalaistvándi ÖTE

Működési területük több településre kiterjedt.

A tűzoltótestület hamar Zalaistvánd legfontosabb társadalmi szervezete lett. Könyvtárat működtetett, mezőgazdasági folyóiratokat vásárolt. Az egyleti bál a község egyik legrangosabb társadalmi eseménye volt, írta Vikár Tibor. 1945-ben a szervezetet hivatalosan feloszlatták, de munkájára továbbra is szükség volt, ezért községi irányítással tovább működött, 1958-tól ismét egyletként.  1971-ben a Pókaszepetki Községi Közös Tűzoltótestület tagszervezete lett, majd 1991-től önállóan működik.

Jelenleg 27 tagja van. A besorolása közreműködő egység, ennél csak egy magasabb fokozat van, az önállóan bevethető önkéntes tűzoltóegyesület, mondta  lapunknak Kustán Zoltán, az egyesület elnöke.

Az utóbbi években jelentős feladatuk volt az árvízi védekezés, de közreműködtek például a kigyulladt zalaszentiváni húsüzem  oltásában,  Pókaszepetken pedig segítettek kimenteni egy lovat egy  emésztőgödörből.

Ami az eszközparkot illeti, egy tömlőszállító gépjárművel rendelkeznek, van egy rakoncájuk teljes felszereléssel (kismotor fecskendő, tömlők, sugárcsövek stb.), és egy működőképes, több mint 100 éves lóvontatású tűzoltó szekerük. A közeljövőben szeretnék felújítani és bővíteni a szertárukat, s modernizálni a felszerelésüket. Ha lesz pályázati lehetőség, egy modern tűzoltóautót is beszereznének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!