Kerékpároscentrum lesz

2019.02.14. 17:30

A Horvátországból érkező bringások is megpihenhetnek Letenyén

Megújul és turisztikai funkciót kap a régóta kihasználatlan egyedutai művelődési ház a Happy Bike nevű uniós projekt keretében.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Farkas Szilárd letenyei polgármester elmondta: a horvát–magyar határon átnyúló projektet Letenye mint vezető partner Ludbreg és Perlak testvértelepülésekkel konzorciumban valósítja meg.

– Évek óta nem vagy csak alkalmanként tudjuk feladattal, programmal megtölteni az egyedutai városrész művelődési házát, így jött a képviselő-testület tagjaitól, illetve a hivatali munkatársaktól az ötlet, hogy mi lenne, ha az épületnek funkciót adnánk – bocsátotta előre Farkas Szilárd. – Felmértük a lehetőségeket, melyek között adta magát, hogy a kerékpárosok pihenőhelyévé alakítsuk át az objektumot, amely nyilván ettől függetlenül is alkalmas arra, hogy kisebb volumenű rendezvényeknek a későbbiekben is otthonául szolgáljon. Horvát testvértelepüléseinkkel közösen nyújtottunk be pályázatot, mely nyert összesen több mint 1 millió eurót – ezt az összeget a három településen költhetjük el kerékpáros turisztikai fejlesztésekre. Letenyének ebből közel 970 ezer eurót, 128 millió forintot sikerült „kiszakítania”, amelyből az egyedutai művelődési házra 74 millió jut.

A volt művelődési ház hőszigetelést, új vakolatot és színezést is kap Fotó: Horváth-Balogh/Zalai Hírlap

A polgármestertől megtudtuk: a beruházás keretében az épületben teljes burkolatcserére, a villamos hálózat felújítására kerül sor, s új bútorokat is beszereznek. A vizesblokkokat szintén korszerűsítik, teljesen új zuhanyzókat alakítanak ki, és válaszfalakat, továbbá álmennyezeteket építenek be. Kicserélik a nyílászárókat, minden helyiség új festést kap.

Természetesen a felújítás a homlokzatot is érinti: a falazatra 10 centiméter vastagságú hungarocell hőszigetelés, új vakolat és színezés kerül, s a lábazatot is szigetelik 5 centiméteres szigetelőréteggel a kivitelező szakemberei. Az eresz- és lefolyócsatornákat ugyancsak újakra cserélik, a lefolyó csapadékvizet pedig a terepszint alatt vezetik el a csatornahálózatba. A padlásfödémen párazáró fóliát és 20 centiméter vastagságban úgynevezett szálas hőszigetelést helyeznek el. A tetőhöz most nem kell hozzányúlni, ugyanis állagvédelmi okokból a fedés a közelmúltban lett újra cserélve cserepeslemezzel. Az épület mögött található egy nyári konyha is, amely az elmúlt években nem működött, ebből kerékpártárolót alakítanak ki oly módon, hogy alapterületét faszerkezetes résszel bővítik. A kivitelezési munkálatok a várakozások szerint nyárra befejeződnek.

– Ezenkívül 18 informá­ciós tábla, 5 pihenőpavilon és 50 darab útvonaljelző tábla kerül ki Letenye térségében a kerékpározható útszakaszok mentén, hiszen az összprojekt célja az, hogy a három település közti kerékpározhatóságot javítsuk – magyarázta Farkas Szilárd. – Horvát oldalon is hasonló beruházásokra kerül sor, így a határ innenső és túlsó oldalán lévő térségek között komoly turisztikai együttműködés jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!