Az íz harmóniája és a természetes anyagok

2018.06.05. 11:30

Keresték és meg is találták Zalaegerszeg város tortáját

Zalaegerszeg A hét végén zajlott le az országosan is egyedülálló vetélkedés, amelyet a Zalaegerszeg tortája címmel hirdettek meg.

Zalai Hírlap

A győztes Lenner Nikoletta a trófeával Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Az ország tortája után úgy tűnik, mostantól már a megyeszékhely tortáját is megkóstolhatjuk, köszönhetően annak, hogy Horváth Szilárd öt­lete alapján az öttagú zsűri 23 jelentkezőből tízet választva a döntőbe, végül megtalálta azt. Méghozzá a Báthory-szakgimnáziumban éppen tanulmányai végéhez érő Lenner Nikoletta cukrászati remekében.

A győztes Lenner Nikoletta a trófeával Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap
A legjobb: zalai grillázs álom körtével, vaníliával, karamellel

Az Arany Bárányban vasárnap délután tartott eredményhirdetésen Tolvaj Márta, a város alpolgármestere, Balaicz Zoltánné, a Zalaegerszegi Női Szalon elnöke és Sárközi-Takács Bernadett, többszörös nemzetközi versenygyőztes mestercukrász méltatta a szervezők és zsűri nevében a kiváló teljesítményeket, melyek közül ők maguk is nehezen választottak.

– A minél többféle íz és azok harmóniája, valamint a természetes alapanyagok használata volt a legfontosabb szempontunk, csak ezután következett a küllem, ezt a versenykiírásban is rögzítettük – mondta összegzésként lapunknak tegnap a Zalából indult cukrászolimpikon zsűrielnök. – A gyümölcsös és roppanós textúrák közül emelkedett ki a grillázs alapon felépített, körtezselét, vanília mousse-t, és karamell glaze-t tartalmazó torta, ami levegős, habos, könnyed, tömeggyártásra is alkalmas technológiával készült. Ma már kerüljük a vajas krémeket, a sok cukrot, a pudingport és a mesterséges színezékeket, előtérbe kerülnek a gyümölcsök.

Ferenc Rita alkotása
Rozmán Krisztina műve
Sümegi Vivien tortája
Solymosi Szimonetta...
...Bokorné Márovics Mónika...
Németh Attila diós tortája
Bokor Anikó „eperálma”
...és Hegedűs Bernadett műve

Nikoletta valóban csak tojást, habtejszínt, körtét, igazi vaníliát, diót, minimális cukrot és vajat használt, a gyümölcs kompenzálta a karamell és a grillázs édességét, esztétikus volt a vágásfelület is.

A szervezők és a zsűri is azt szeretné, hogy ez a torta mostantól egy éven át kapható legyen.

– Nem készültem cukrásznak, de az gyanús volt, hogy minden hét végén sütöttem – mondta a győztes. – A versenyfelhívást a nővérem találta, így neveztem be. Ennél a megoldásnál a hűtés a kulcskérdés, nem a sütés ideje, hiszen a réteget külön kell hűteni, hogy folytatható legyen a rétegezés. Zalaegerszegen fogok elhelyezkedni terveim szerint, remélem, még sok örömet szerezhetek az itt élőknek a süteményekkel.

Mi pedig azt reméljük, hogy Lenner Nikoletta hamarosan ott lehet a négyévente Erfurtban rendezett cukrászolimpián, valamint a luxemburgi világbajnokságon is, ahol zalai ízekkel varázsol majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!