2018.06.05. 11:30
Keresték és meg is találták Zalaegerszeg város tortáját
Zalaegerszeg A hét végén zajlott le az országosan is egyedülálló vetélkedés, amelyet a Zalaegerszeg tortája címmel hirdettek meg.
A győztes Lenner Nikoletta a trófeával Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap
Fotó: © Katona Tibor
Az ország tortája után úgy tűnik, mostantól már a megyeszékhely tortáját is megkóstolhatjuk, köszönhetően annak, hogy Horváth Szilárd ötlete alapján az öttagú zsűri 23 jelentkezőből tízet választva a döntőbe, végül megtalálta azt. Méghozzá a Báthory-szakgimnáziumban éppen tanulmányai végéhez érő Lenner Nikoletta cukrászati remekében.
Az Arany Bárányban vasárnap délután tartott eredményhirdetésen Tolvaj Márta, a város alpolgármestere, Balaicz Zoltánné, a Zalaegerszegi Női Szalon elnöke és Sárközi-Takács Bernadett, többszörös nemzetközi versenygyőztes mestercukrász méltatta a szervezők és zsűri nevében a kiváló teljesítményeket, melyek közül ők maguk is nehezen választottak.
– A minél többféle íz és azok harmóniája, valamint a természetes alapanyagok használata volt a legfontosabb szempontunk, csak ezután következett a küllem, ezt a versenykiírásban is rögzítettük – mondta összegzésként lapunknak tegnap a Zalából indult cukrászolimpikon zsűrielnök. – A gyümölcsös és roppanós textúrák közül emelkedett ki a grillázs alapon felépített, körtezselét, vanília mousse-t, és karamell glaze-t tartalmazó torta, ami levegős, habos, könnyed, tömeggyártásra is alkalmas technológiával készült. Ma már kerüljük a vajas krémeket, a sok cukrot, a pudingport és a mesterséges színezékeket, előtérbe kerülnek a gyümölcsök.
Nikoletta valóban csak tojást, habtejszínt, körtét, igazi vaníliát, diót, minimális cukrot és vajat használt, a gyümölcs kompenzálta a karamell és a grillázs édességét, esztétikus volt a vágásfelület is.
A szervezők és a zsűri is azt szeretné, hogy ez a torta mostantól egy éven át kapható legyen.
– Nem készültem cukrásznak, de az gyanús volt, hogy minden hét végén sütöttem – mondta a győztes. – A versenyfelhívást a nővérem találta, így neveztem be. Ennél a megoldásnál a hűtés a kulcskérdés, nem a sütés ideje, hiszen a réteget külön kell hűteni, hogy folytatható legyen a rétegezés. Zalaegerszegen fogok elhelyezkedni terveim szerint, remélem, még sok örömet szerezhetek az itt élőknek a süteményekkel.
Mi pedig azt reméljük, hogy Lenner Nikoletta hamarosan ott lehet a négyévente Erfurtban rendezett cukrászolimpián, valamint a luxemburgi világbajnokságon is, ahol zalai ízekkel varázsol majd.