Tökfesztivál

2017.10.02. 10:00

Tökfesztivált tartottak Gébárton

ZALAEGERSZEG – Kilencedik alkalommal rendezték meg vasárnap a Tök jó tökfesztivált Gébárton, a Kézművesek Házában.

Magyar Hajnalka

A programba idén is belekarolt a pásztorhagyományok napja, a szervezők ugyanis némi néprajzi ismeretterjesztéssel kívánták megspékelni a tökfaragó hétvégét. Ennek jegyében a kiállítások egy része az őszi betakarítást idézte (bodonedények, szalma- és vesszőkosarak), a másik vonulat pedig a fafaragószakkör-vezetői képzés résztvevőinek pásztorfaragásokhoz kötődő munkáit (kutyagerinc, tükrös, bot) vonultatta fel.

Az idestova 6 éves Bedő Karola Nemesszentandrásról érkezett édesanyjával a tökfesztiválra Fotók: Pezzetta Umberto

A játszóházak is követték e két fonalat, lehetett kukoricadarát szitálni és sípot faragni egyaránt. Munkabemutatón láthattuk, miként készül a hosszúfurulya és zajlik a lópatkolás, egész nap kirakodó vásár kínálta portékáit, délután pedig folklórműsor zajlott. Természetesen a fő attrakció, a tökfaragás sem maradt el, s megkóstolhattuk az udvari kemencében piruló sütőtököt is. Lehetett még iciri-piciri ökröcskét keresni a labirintusban, vagy óriásmalmot játszani almákkal és körtékkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!