Zalaegerszeg

2016.09.02. 19:40

Prevenciós falfestmények

Az országban egyedülálló módon baleset- és bűnmegelőzési célú falfestmények díszítik a megyei rendőr-főkapitányság betonkerítését a Kis utcában. Az alkotások átadása gyereknapi hangulatban zajlott le péntek délelőtt.

Arany Gábor

A kezdeményezés a megyei baleset-megelőzési bizottságtól indult és kedvező fogadtatásra talált az iskolákban. Hasznosságát illetően nem hagyott kétséget dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, megyei főkapitány a tegnapi avatáson. Mint mondta, a megelőzésben legtöbb eredményt akkor lehet elérni, ha a gyerekeket szólítják meg. A Kis utcai falfestményeket pedig naponta láthatják az iskolába, óvodába érkező fiatalok, no meg a szüleik. Talán a hatás sem marad el, ami azért is üdvös lenne, mert ahogy elmondta, az elmúlt évhez képest tíz százalékkal több baleset történt idén megyénk útjain.

Fejes Rózsa rendőr főtörzszászlós Zsebibaba nevű holland törpe kecskéjével is tartott bemutatót a falfestmények átadásakor

Jobb megelőzni a bűntettet, mint büntetni, idézte beszéde kezdetén Tolvaj Márta alpolgármester a 18. században élt jogtudós, Cesare Beccaria gondolatát. Úgy fogalmazott, Zalaegerszegen széles körű összefogás alakult ki a megelőzés érdekében és ennek is köszönhetően a megyeszékhely a legbiztonságosabb városok közé tartozik. A további eredményekért az önkormányzat idén hatmillió forintot szán a közterületi kamerarendszer fejlesztésére és hamarosan megvalósul a KRESZ-park az Alsóerdőn.

A kilenc, egyenként közel három négyzetméteres alkotást Gacsal Gábor, a Dózsa-iskola tanárának irányításával hozta létre a diákcsapat.

- Gondolatfelhőkbe kerültek a festmények, akár a képregényekben, mert gondolatébresztőnek szántuk azokat - magyarázta a rajzot, grafikát és földrajzot oktató pedagógus.

- Szerintem hatásos, mert már munka közben is sokan megálltak megnézni. Remélem, hogy lesz folytatása, a többi oktatási intézmény is csatlakozik ehhez az akcióhoz. Egy hétig dolgoztunk a gyerekekkel, nagyon lelkesek voltak - mesélte.

S kik voltak a segítők, íme a névsor: Horváth Luca (Kölcsey-gimnázium 10/e), Simon Bendegúz (Ganz-középiskola 10/c), Zavilla Andrea és Horváth Bendegúz (Dózsa-iskola 8/b,7/c), Salamon Zóra, Salamon Gergely (Ady-iskola 5/c). Segített Simony Katalin, a főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa is.

A tanévnyitónak is szánt rendezvényre különleges vendégek érkeztek Pécsről. A Mancs Ranch állati iskola tanulói : kutya, mini kecske, póniló és ormányos medvebocs. Ők Fejes Rózsa főtörzszászlós, a baranyai rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberének irányításával mutattak be gyakorlatokat. Ezenkívül több program, egyebek mellett ügyességi pálya, rendőrségi technikai bemutató várt a lurkókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!