Zalaegerszeg

2015.04.14. 15:01

Orbán Viktor Zalaegerszegen - Gyorsforgalmi útról és gazdaságfejlesztésról kötöttek megállapodást

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött kedden a magyar kormány és Zalaegerszeg önkormányzata, melynek középpontjában a közút- és vasútépítés, valamint a gazdaságfejlesztés áll.

Varga Lívia

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében – Sopron és Eger után – Zalaegerszegre látogatott, ahol a városházán Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár részvételével zártkörű tárgyaláson egyeztetett Balaicz Zoltán polgármesterrel. A megbeszélésen jelen volt Vigh László országgyűlési képviselő, Gecse Péter alpolgármester és Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke.

Ezt követően a kormányfő és a polgármester a város dísztermében aláírta a megállapodást, majd közös tájékoztatón ismertették annak tartalmát. A miniszterelnök elmondta: az együttműködés célja, hogy a városban helyben meghatározott fejlesztések történjenek, amelyekhez a kormány forrást biztosít. Felidézte: a kétezres évek elején Zalaegerszeg hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt, amit a 2002-es kormányváltás és a 2008-ban kezdődött gazdasági válság megtört, s jelenleg a zalai megyeszékhely saját erőből nem tud visszatalálni erre az útra. Az együttműködés révén viszont „visszakapaszkodhat a korábban látott magasságokba”, és ismét dinamikusan fejlődő, modern, 21. századi várossá válhat, aminek fontos feltétele a munkahelyteremtés.

Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán polgármester a zalaegerszegi városi díszteremben

A megállapodás tartalmáról szólva a kormányfő elmondta: a terveknek megfelelően befejezik az 5,4 milliárdos kórházfejlesztést, továbbá 2018-ig a 76-os főút fejlesztésével kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal kapcsolódhat majd be a zalai megyeszékhely a meglévő autópálya-hálózatba (M7), s ezzel a város a magyar gazdasági vérkeringés teljes jogú részévé válik. Továbbá még 2018 előtt megkezdik a Zalaegerszeget Vasvárral és a fővárossal összekötő szakasz építését is. A kormány 1 milliárd forintot ad a városnak az inkubátorház fejlesztésére, s ha arra befektetői igény mutatkozik, iparvágányt építenek az északi ipari parkba. Egy 50 méteres – 10 pályás, tanmedencés – uszoda létrehozása is szerepel a megállapodásban, ugyanis Zalaegerszeg az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol még nincs ilyen. 1,5 milliárd forinttal segítené továbbá a kormány egy alsóerdei sport- és szabadidőcentrum létrejöttét, s tervben van egy Mindszenty-zarándokközpont felépítése is, szintén kormányzati segítséggel.

Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a szerződés értelmében a Tudományos és Technológiai Park címet az országban elsőként elnyert északi ipari parkban újabb ütemben bővülhet az inkubátorház, új csarnokok létesülhetnek, továbbá kutatásfejlesztési és innovációs bázis létrehozását is szeretnénk megvalósítani. Mindez szakembereket is igényel, ezért a tervek között szerepel az országban elsőként létrejött duális felsőoktatási, valamint szakképző központ fejlesztése is.

– Célunk, hogy ezzel itthon tartsuk, illetve hazahozzuk a fiatalokat – folytatta Balaicz Zoltán, leszögezve: a kormány támogatása elengedhetetlen a város további fejlődéséhez. – Hiszem, hogy a most aláírt szerződéssel egy új korszak veszi kezdetét városunkban – tette hozzá a polgármester.

Lapunk kérdésére, miszerint az infrastruktúrafejlesztéssel párhuzamosan van-e esély arra, hogy – akár kormányzati segítséggel vagy állami ösztönzésre – nagyobb, például autóipari befektető érkezzen a városba, Orbán Viktor elmondta: az elmúlt években nem járt Magyarországon olyan komoly befektetői csoport, amelynek ne ajánlották volna a várost, de végül mindegyik más helyszínt választott beruházása megvalósításához. Ennek a kormányfő szerint két oka lehet: a közúti és a vasúti elszigeteltség, amelynek most ez a megállapodás véget vet.

A Jobbik erősödését firtató újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta: Tapolcán demokratikus verseny volt húszegynéhány jelölttel.

– Sajnáljuk, hogy a választók a Jobbiknak szavaztak bizalmat, és hogy, hacsak hajszálnyival is, de vesztettünk, ám tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani, hogy így döntött a nép. Mi más útvonalat javasolunk Magyarország számára, másképp kötnénk össze hazánkat Európával és a világgal, mint ahogy azt a Jobbik tenné. A jövőben azon kell dolgoznunk, hogy a mi útvonaltervünk vonzóbb legyen az emberek számára, hiszen a döntés az ő kezükben van – fogalmazott a miniszterelnök.

A város dísztermében tartott tájékoztatón jelen volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rigó Csaba kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, továbbá a zalaegerszegi képviselők és több üzletember is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!