Zalaegerszeg

2016.01.12. 20:29

Emlékezés a doni tragédia évfordulóján

Nagykanizsa, Zalaegerszeg – Hetvenhárom éve, 1943. január 12-én kezdte meg a szovjet Vörös Hadsereg a támadást a Donnál a 200 kilométer hosszú szakaszt védő 2. magyar hadsereg ellen.

Arany Gábor

A harcokban elhunyt magyar katonahősök előtt tisztelegve rendeztek megemlékezéseket tegnap Nagykanizsán és Zalaegerszegen. – Egy begyöpösödött elme miatt az akkori államhatalom több ezer embert küldött a halálba – mondta Gerencsér József elnök a kanizsai városi temetőben.

A Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának elnöke a doni emlékoszlopnál mondott megemlékező beszédet.



– Ledrótozott ablakú, ajtajú vagonokban, étlen-szomjan, elavult fegyverzettel, ruházattal, utánpótlás nélkül küldték ki a magyar katonákat a frontra – folytatta. – Akik becsülettel teljesítették az esküjükben foglaltakat, szemben a németekkel, akik visszavonuláskor elvették tőlük a lovasfogatokat és lezavarták őket a gépjárművekről, nem törődve azzal, hogy beteg, elcsigázott emberekről van szó. A magyar katonák a visszavonulás során mégis a német katonák utóvédjeként harcoltak, erejüket és életüket nem kímélve.

Gerencsér József beszéde után a megemlékezők – köztük az önkormányzat képviseletében Tóth Nándor alpolgármester és Vukics József külső bizottsági tag, nyugalmazott honvéd alezredes – meggyújtották az emlékezés mécseseit, gyertyáit az emlékoszlopnál.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata is tartott megemlékezést Nagykanizsán. Berta Krisztián elnök felidézte: Don menti harcokban több mint 100 ezer honfitársunk adta életét a szovjet csapatok feltartóztatásáért.

– A doni hősök helytállása arra kötelez minket, hogy egy jobb Magyarországért dolgozzunk – jelentette ki.

Csendes emlékezést tartott az önkormányzat a megyeszékhelyi Hősök kertjében kedden napszálltakor. Az egybegyűltek előtt Molnár Tamás, a Mindszenty gimnázium diákja szavalta el Tóth Árpád Katonasír című versét, majd Balaicz Zoltán polgármester szólt. Rövid beszédében utalt rá, alig volt olyan család, amelyiket ne érintett volna a 2. magyar hadsereg tragédiája. Ezután Keresztury Dezső Sírverse hangzott el, majd a résztvevők égő mécseseket, gyertyákat helyeztek a II. világháborús emlékmű talapzatához. Röviddel később, este hatkor ugyanitt a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Ifjúsági Tagozata is csendes emlékezést tartva tisztelgett a Donnál elesettek előtt.

Kedden az andráshidai városrészen a világháborúk áldozatainak emlékművénél is felidézték a doni tragédiát, itt Varga Kálmán, településrészi önkormányzati tag mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!