Zalaegerszeg

2016.10.30. 22:35

Rekordszámú résztvevő érkezett az idei Westorientál Hastáncfesztiválra

Zalaegerszeg - Keleti hangulat lengte be szombaton a Keresztury VMK termeit, ahol kilencedik alkalommal rendezte meg a Zalaegerszegi Hastánc Egyesület a Westorientál Hastáncfesztivált.

Jóna István

Az idei versenyre rekordszámú nevezés érkezett, tájékoztatott Nemesházi Bernadett főszervező.

- Junior, tini, gyermek és felnőtt kategóriában amatőr, félprofi és profi versenyzőknek és csoportoknak írtuk ki a versenyt, amelyre 32 kis- és nagycsoportos, valamint 71 szóló produkcióval neveztek - beszélt a részletekről.

Nemesházi Bernadett kezdetben egy dunántúli hastánctalálkozót akart életre hívni, a rendezvény ugyanakkor mára országos hírű minősítő versennyé vált. Az idei megmérettetésre a lenti, nagykanizsai és zalaegerszegi hastáncosok mellett Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Bács-Kiskun, Somogy és Pest megyéből érkeztek táncosok.

Délelőtt a junior, tini és gyermek kategória versenyzői léptek színpadra, majd kora délután fantasztikus gálaműsorral mutatkoztak be a verseny zsűritagjai, valamint a meghívott vendégek. A zsűriben helyet foglalt, s színpadra is lépett Vitális Anna, a magyar hastáncművészet nagyasszonya, aki először ült az ítészek székében Zalaegerszegen, akárcsak a pozsonyi hastáncélet mozgatója, Halka Tytykalova. Varga Alexandra, Lehotai Lívia, Székely Maya, Smolinka Eszter Mahasti, a rendezvény vándordíjának tavalyi nyertese, Vass Zsanett, Gál Viktória és a fesztivál főszervezője, Nemesházi Bernadett, továbbá az Ezer Rózsa Kertje táncosai, Bödör Alexandra és Horváth Eszter valamennyien bemutattak egy-egy produkciót. A zsűrinek volt egy férfi tagja is, az autentikus vonalat képviselő, egyiptomi származású Abd El Wahed Rabie. A legnagyobb tapsot a Pekingből erre az alkalomra hazatérő Schäfer Katalin kapta, aki takarítónőnek öltözve lépett színpadra, és ebből a szerepből kilépve kápráztatta el a közönséget varázslatos és modern hastánccal.

A gála után a felnőtt versenyzőké volt a színpad. Fiatal lányok, középkorú anyukák, bátor hölgyek léptek színpadra, mind hangsúlyozva a női lélek testi-lelki kiteljesedését és kortalanságát. A zsűri arany, ezüst és bronz minősítéseket osztott ki a versenyen. A zalaiak közül a zalaegerszegi Jázmin csoport emelkedett ki, amely a mezőnyben egyedül kapott maximális pontszámot, az amatőr felnőtt nagycsoportos kategóriát nyerte meg. Az egerszegi táncosok emellett csoportos kategóriában 6 arany és 2 ezüst, míg egyéniben 1 arany és 1 ezüst minősítést szereztek. A nagykanizsai hastáncosok csoportos produkcióikkal 1 arany és 2-2 ezüst és bronz minősítést, míg a Lentiből érkezők csoportos kategóriában 1 arany, 3 ezüst és két bronz, míg egyéniben 3 arany és egy ezüst minősítéssel büszkélkedhettek.


A zsűri tagjai, valamint elöl Kiss Aletta, a Fehér Rózsa-vándordíj idei nyertese. A képen balról Lehotai Lívia, Halka Tytykalova, Schäfer Katalin, Szmolinka Eszter, Horváth Beáta közönségdíjas táncos, Kiss Aletta mögött jobbra Nemesházi Bernadett, mellette Székely Maya, Abd El Wahed Rabie, valamint Varga Alexandra a hastáncfesztivál díjkiosztója után Fotó: Jóna István

A zsűri nehezen tudta eldönteni, kihez kerüljön a fesztivál vándordíja, a Fehér Rózsa, amit végül a szombathelyi Kiss Aletta kapott meg. A közönségdíjat a Kelet táncosai csoport és Horváth Beáta érdemelte ki, míg az Abd El Wahed Rabie által felajánlott egyiptomi utat a vépi Habda Viktória nyerte el.


A zalaegerszegi Balázs Boglárka a felnőtt amatőr kategóriában arany minősítést kapott

A verseny kísérőprogramjaként az intézmény aulájában a halloweenhez kapcsolódóan szellemes családi napot tartottak arcfestéssel, kiállítással, hastáncórákkal. A rendezvény másnapján workshop zajlott, amelynek keretében hat zsűritag bővítette a jelentkezők tánctudását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!