Zalaegerszeg

2016.09.18. 18:29

Díszek, lámpások, finom falatok tökből

Gazdag programok a gébárti tökfesztiválon.

Hajdu Péter

Az évszakok, szezonális termések köré szerveződő programok részeként tegnap a tök kapott központi szerepet a Keresztury Dezső VMK Kézművesek Házában és környékén. Az egész napos tökfesztivál idején a tevékenységek és a vásárolható portékák között mindenhol szerepelt a tök.

Az udvaron a kemencében sült a tök, a gyerekeknek az Iciri-piciri mese apropóján felépítették a töklabirintust, s egy kivágott paravánnál mindenki lefotóztathatta magát gébárti tökfejként. A mesterségbemutatók sorában Konrád Lajos népi iparművész a kobaktök-karcolással ismertette meg az érdeklődőket. Megtudhatták tőle azt is, hogyan kell kikészíteni a tököt úgy, hogy kiszáradva dísztárgyként elálljon, se a rothadás, se a szú ne támadja meg. Nos, ki gondolná, meg kell füstölni.

Ódor Zénónak Nagy Béla segített a töklámpás kifaragásában
Fotó: Pezzetta Umberto

Folyamatos volt az érdeklődés a fazekasműhelyben is, ahol agyagból készültek a töklámpások. Ez utóbbiakat a terményből, a valóságos tökből is elkészíthették a gyerekek, de inkább a szülők, hisz a szem, száj kivágásához éles kések kellettek. Ebben Nagy Béla fafaragó segített. Az asztala előtt közel száz jókora takarmánytök sorakozott, abból választhattak a látogatók. Mint a mester elmondta, tavaly több mint 150-et készítettek.

Utóbbiakból tegnap is megtartották a tökszépségversenyt. Délután a lópatkolás volt az egyik fő látványosság, a kovács stúdió tagjai egész nap ütötték a vasat a műhelyben, és a kosárfonó szakkörösök is bemutatót tartottak. Délután táncos, zenés műsor egészítette ki mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!