Zalaegerszeg

2016.03.11. 14:05

A háziorvosok átlagéletkora 57,5 év

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Kórház előtt tartott pénteken sajtótájékoztatót Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Molnár Tibor, az Együtt regionális politikai igazgatója.

Magyar Hajnalka

Szigetvári Viktor és Molnár Tibor a megyei kórház előtti sajtótájékoztatón Fotó: Magyar Hajnalka

A Végveszélyben a háziorvosi rendszer című tájékoztatón a lakosságközeli egészségügyi ellátás válságát elemezték. Elhangzott, ma Magyarországon a háziorvosi kar 45 százaléka 60 évnél idősebb, csak 10 százalék a 40 alatti, az átlagéletkor 57,5 év. Ha nem lesz változás, négy év múlva 1 millió honfitársunknak nem lesz háziorvosa, 400 praxis marad betöltetlen. Márpedig a Fidesz-kormány az elmúlt 6 évben semmit nem tett ennek megakadályozásáért - hangzott el. Ismertették az Együtt szakpolitikai javaslatait, amelyeket az országgyűlésnek is beterjesztenek. Első lépésként 4 év alatt duplájára, 200 főre kellene emelni a háziorvosi szakorvosképzés kereteit, hogy legyen utánpótlás. Az olimpiára, paksi beruházásra szánt pénzből a praxispénzt kellene megemelni 25 százalékkal, hogy jusson az ápolók béremelésére. Támogatni kell: a praxisközösségek megalakítását, a középfokú ápolóképzés újraindítását, s a generációváltás elősegítő praxisalap létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!