Zalaegerszeg

2015.06.18. 16:35

Az építményadó leginkább a VG-t érinti a városi cégek közül

Zalaegerszeg - A júliustól életbe lépő építményadó miatt veszteséget tervez az idei évre a Városgazdálkodási Kft.

Szabó Judit

Az építményadó az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok közül a Városgazdálkodási Kft.-t érinti a legnagyobb mértékben, júliusi bevezetésétől év végéig közel 4,4 millió forint terhet ró a cégre. Ezért az előzetes tervezés során még minimális nyereséggel kalkuláló vállalkozás idei, végleges üzleti terve már 4,37 milliós veszteséggel számol, több mint 680 millió forintos árbevétel mellett.

Tavaly 15 millió forint adózás előtti eredményt produkált a kft., a tulajdonos önkormányzat ugyanakkor 30 millió forint osztalék fizetésére kötelezte. Erre az említett nyereség, valamint az eredménytartalék nyújtott fedezetet.

A tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló szerint 2014-ben a közterület tisztításból és parkfenntartásból, valamint a parkolásból és a kegyeleti szolgáltatásból származó bevételek is emelkedtek. Az utóbbiak több mint 11 százalékkal, ebben közrejátszott a díjak emelkedése és a temetések számának növekedése. A parkolási ágazatban pedig az szaporította a bevételeket, hogy bérbe vette a cég a zsinagóga melletti, magántulajdonú parkolót. Ezt azóta értékesítették, így erre a bevételi forrásra idén már nem számíthatnak.

A társaság költségei tavaly 13 százalékkal emelkedtek, részben a közfoglalkoztatás növekvő mértékéből adódóan. Javításokra és karbantartásokra is többet fordítottak az előző évinél, mert a fejlesztések ellenére a géppark elöregedett.

A Városgazdálkodási Kft.-nek a Csipke Parkolóház után is kell építményadót fizetnie. Fotó: Katona Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!