Zalaegerszeg

2015.06.02. 13:51

Kivágtak kéttucatnyi fát, megújítják a sort - Ősszel korai juharfákat telepítenek a helyükre

Zalaegerszeg - Sohasem jó látni, ha élő fákat vágnak ki. Nemrégen a zalaegerszegi Baross Gábor utcában bőgtek fel a motoros fűrészek.

Arany Gábor

– Nem értjük miért kellett kivágni ezeket a fákat. Jó volt babasétáltatáskor az a kis árnyék, esőben pedig a fák felfogták a zápor erejét – fogalmazott az utcában lakó egyik olvasónk. S így folytatta: a legjobban az fájlalja, hogy cinkék, fekete rigók, örvös galambok és fakopáncsok kedvenc élelmét is megvonták evvel az intézkedéssel.

A magyarázatért a városházán kerestünk illetékest. Székely Róbert földművelési és erdőgazdálkodási szakreferens közölte: a Baross Gábor utcában a fasor megújítása miatt váltak szükségessé a kivágások.

– Húsznál több elöregedett ezüst juhart és szivarfát vágtak ki a Baross Gábor utcában – mondta. – Ezek elöregedtek, betegek voltak, megtámadta őket a fagyöngy. Pótlásukra ősszel korai juharfákat telepítünk. Ezek 3-4 centis törzsátmérőjűek lesznek, gyors növésűek, így várhatóan pár éven belül már árnyékot is adnak – tette hozzá.

A szakirodalom szerint a korai juhar szép megjelenésű, 25-30 méteres fa. A faj ifjúkori növekedése különösen erőteljes, ebben az időszakban évi növekedése a 1,5-2 métert is elérheti. Élettartama kedvező termőhelyen 250 év körül van, de hazánkban csak ritkán él 100 évnél tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!