Zalaegerszeg

2015.06.08. 09:25

Kérdőív az állami rezsicsökkentésről

Zalaegerszeg - Az állami rezsicsökkentéshez kapcsolódó lakossági vélemények, javaslatok kérdőíves felméréséről tartott hétfőn sajtótájékoztatót Rigó Csaba kormánymegbízott.

Magyar Hajnalka

A kormány célul tűzte az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítését, vagyis az állami rezsicsökkentést. Erre a célra a jövő évi költségvetésben mintegy 10 milliárd forintot különítenek el. A kiválasztott államigazgatási, hatósági díjak, vagy illetékek  eltörlése, illetve  csökkentése januártól léphetne életbe.

De mely tételeket,  díjfizetési kötelezettségeket érintsen a kezdeményezés? Ennek eldöntéséhez partnerként szólították  meg a lakosságot. Hétfőtől elérhetők   a kérdőívek – külön az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő terhekről –, amelyeken megjelölhetjük az eltörlésre szánt kötelezettségeket. Mindkét fajta kérdőíven kilenc konkrét lehetőséget sorolnak fel, a tizedikre pedig a kitöltő tehet javaslatot. Ezek közül kell legfeljebb  négy javaslatot megjelölni, s a kérdőívet bedobni a gyűjtőládába. A kérdőívek megtalálhatók a kormányhivatal és a járási hivatalok összes ügyfélszolgálatán, a települési ügysegédeknél, de akár elektronikus úton is véleményt nyilváníthatunk, a www.kormanyhivatal.hu honlapon. A kérdőívek kitöltése önkéntes és anonim, véleménnyilvánításra augusztus  6-ig nyílik lehetőség.

A lehetőségek között szerepel például a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének több ezer forintos díja,  az ellopott igazolványok pótlásának 3-4-6 ezer forintos díja (irattól függően), a felsőoktatási felvételi eljárás kilencezer forintos díja, vagy a külterületen történő égetés tűzvédelmi hatósághoz való bejelentésének háromezer forintos tétele. A vállalkozók számára ugyancsak számos könnyítési lehetőséget sorol fel a kérdőív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!