Zalaegerszeg

2015.05.22. 12:53

Hat óráig állja a tüzet - hamarosan költözhet a kardiológia és a szívsebészet

Zalaegerszeg - Két héten belül beköltözhet új épületébe a Zala Megyei kórház szívsebészete és kardiológiai osztálya.

Magyar Hajnalka

A fentieket pénteken jelentette  be dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház főigazgatója, aki Vigh László országgyűlési képviselővel járta végig az új Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum legutóbb elkészült három emeletét. Következő lépésként az adminisztráció  költözik majd ki az udvari családi házakból, melyek helyén megkezdődhet a parkoló építése.

A kardiológia 55 ággyal már tíz nap múlva költözhet a második emeletre, ezt követi a 23 ágyas szívsebészet, ami az első emeleten  rendezkedhet be. A 2-4 ágyas kórtermek mindegyikéhez fürdőszoba tartozik, s a kardiológiai osztály  koronária-őrző termére például olyan, milliós értékű automata ajtó került, ami hat órán át képes ellenállni a tűznek. Ennek azért van jelentősége, mert a koronária-őrzőben ágyhoz kötött, súlyos állapotú betegeket tartanak megfigyelés alatt, őket nem egyszerű menekíteni. A speciális ajtó Németországból érkezett.

 

– Nemrégiben érdeklődött nálam Balog Zoltán miniszter a kórházi építkezésről, s azt felelhettem neki, hogy a megfelelő ütemben halad – tájékoztatja a sajtót Vigh László. – Segítséget ígért abban is, hogy az eszközbeszerzéshez rendelkezésre álljon megfelelő forrás. Hiszen nem elegendő a korszerű épület, a műszereket is  21. századi szinten szeretnénk biztosítani. Rendkívül költséges terület ez, egy apró csipesz vagy fogó ára 50, 100 ezer forint is lehet.

– A pályázathoz kapcsolódóan 1 milliárd forint értékben tudunk műszereket és bútorokat vásárolni, de több más pályázatból is fejlesztjük a műszerparkot a kórház egyéb területein, egyebek mellett minden röntgengépet digitálisra tervezünk cserélni  –  fűzi hozzá dr. Halász Gabriella. – Az osztályok egyelőre a régi bútoraikkal rendezkednek be, az új ágyakat  az említett 1 milliárdos pályázat fedezi majd. Ide tartozik még két nagy eszköz, egy CT és egy hemodinamikai asztal beszerzése, a szívsebészetre pedig szívmotort, és kéziműszereket vásárolunk, 15 millió forint értékben. Persze tudjuk, hogy ennél sokkal több pénznek is volna helye, de ahhoz képest, hogy jelenleg 14 év a kórházi műszerek „átlagéletkora", jelentős lesz az előrelépés. Ami azért is üdvös, mert így nem terheli annyira a napi költségvetésünket a rengeteg karbantartás. Hiszen ha elromlik egy fúró a műtőben, azt azonnal pótolni kell, ami a működésből von el forrást.

Az osztályokkal együtt a járóbeteg szakellátás is költözik az új épület földszintjére, a pontos időpontról később adnak tájékoztatást. Ugyancsak itt működik az MRI  és később a tüdőszűrő, a terheléses EKG-t és a tornatermet pedig az alagsorban találjuk majd.  A munkálatok az új blokkon  túlra, az úgynevezett zöld épületbe is átnyúlnak, összesen 15 ezer négyzetmétert érintve. Ha minden a helyére kerül, a harmadik emeleten a pulmonológia, a negyediken pedig az onkológia rendezkedhet be,  míg a szemészet  beköltözik a szívsebészet felszabaduló helyére. Az új blokknak két bejárata lesz, a főépületből és a rendelőintézet felől is nyílik egy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!