Zalaegerszeg

2015.05.27. 11:31

Anasha, Hurka és a bodzaszörp receptje

Zalaegerszeg – Hurkával volt némi gondja az elején, ilyesmi náluk nincs és nagyon meglepődött, nehezen szokta meg.

Arany Gábor

Így jellemezte első zalaegerszegi benyomásait Anasha, a 15 éves diáklány, aki Indiából érkezett, Hurka pedig a fogadó család vehemens érzelmeiről ismert tacskója, akit kissé barátságtalannak érzett a távolról jött vendég.

Gurveen Khanuja, vagy ahogy édesanyja szólítja, Anasha az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítványnak köszönhetően látogathatott el Magyarországra. Az AFS 80 országba kínál olyan programokat diákoknak amelyek több hónapos külföldi tanulást, tartózkodást tesznek lehetővé. Ez idő alatt a fiatalok családokhoz kerülnek és életkoruknak megfelelő iskolába járnak. Sokan indultak útnak Indiából is, és a többség Nyugat-Európát választotta.

Anasha a Külcsey a 9. KNy. B osztályban a társaival, balján Bujtor Zsófia. Mögötte az osztályfőnök, Farkasné Tornyos Zsuzsanna, balra Tibola Katalin tanárnő

– Én épp ezért jelöltem meg a kevésbé ismert Magyarországot – indokolta döntését Anasha és elárulta, addig nem tudott rólunk semmit, ezért az interneten próbált tájékozódni hazánkról az utazása előtt.

A diáklány Indore városából érkezett, ez a legnagyobb település Madhya Pradesh államban, közel két és fél millió ember lakhelye. Népes család búcsúztatta, szülei, kilencéves húga mellett a háromszintes házukban velük élnek a nagyszülők és a nagybátyja is két gyermekével. Közösen viszik a vállalkozást, az üdítőitalokat, gyümölcsleveket palackozó üzemet, ahol négy-ötszázan kapnak munkát.

Gurveen Khanuja, Anasha és barátnője, Bujtor Zsófia

A négyhetes magyarországi tartózkodása első felében Anasha Indiából érkezett két tucatnyi társával együtt hazánk nevezetességeit ismerhette meg. A fővároson kívül megfordult Egerben, a Balatonnál, Szegeden, hogy aztán Zalaegerszegen leljen otthonra Tibola Katalinnál, akinek 16 éves fia, Hujber Sándor tavaly az AFS szervezésében egy hónapot Japánban töltött. A Kölcsey gimnázium angoltanáraként fogadott lányát az iskola 9. nyelvi előkészítő osztályába protezsálta, Farkasné Tornyos Zsuzsanna osztályfőnök gondjaira bízva. Hamar barátokra talált, különösen Bujtor Zsófival vált szorossá a kapcsolat, tudtam meg.

– Érdekes volt az angol nyelvtant újratanulni – fogalmazott Anasha, hiszen otthon az iskolában ezen már túljutott, és elárulta, gördülékenyebben ment a beszélgetés osztálytársaival, mint amire számított. S ha már az összehasonlításnál tartunk, a diáklány úgy látja, a magyarok zárkózottabbak a hazájában élő embereknél, akik viszont nemigen tartanak kutyát a lakásukban.

Gurveen Khanuja, Ansha és Hujber Sándor

– Nálunk sokkal többször jönnek össze a barátok, családtagok, de itt is mindenki nagyon kedves volt hozzám, bármi gondom adódott, mindenben a segítségemre voltak – tette hozzá.

A mindennapok picit lassúbb folyásúnak tűnnek az otthoninál, s ez különösen a közlekedésre igaz. Az ételeket is kevésbé fűszeresnek találta a megszokotthoz képest. Bár többször járt külföldön, de életében először kelt útra a szülei nélkül ezért az első napok voltak a legnehezebbek. Szerencsére a technika segített, gyakran beszélhetett szeretteivel.

Az iskolai elfoglaltság mellé több kirándulás, budapesti operalátogatás, tárlatnézés is belefért a programok sorába.

Tibola Katalin a bodzaszörp készítésébe is beavatta Anashát. Fotó: Arany Gábor

– Eleinte elképzelni se tudtam, miként bírom ki ezt a négy hetet, de most már azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan elteltek a hetek. Hamar megszoktam itt, csak a hideget, meg az esőt nem szeretem  – fogalmazott Asnasah, aki elmondta, egyetemre készül, fogorvos szeretne lenni.

Nos, ha Ansha nem is fogja erősíteni a családi vállalkozásukat, de hazatérve „üdítős” újdonsággal szolgálhat majd szüleinek, mert Tibola Katalin a bodzaszörp készítését is megtanította fogadott lányának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!