Zalaegerszeg

2015.04.13. 14:43

Életet menthet a szabálytisztelet - Tilos a lakóépületeknél menekülési útvonalakat leszűkíteni, eltorlaszolni

Zalaegerszeg - Tilos a lakóépületek menekülési útvonalaiként használható területeket leszűkíteni! Ezt az alapvető előírást is hangsúlyosan tartalmazza a március elején hatályba lépett új országos tűzvédelmi szabályzat.

Arany Gábor

A tudnivalókra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Cseresznyés Dániel is felhívta a figyelmet.

Az említett közlekedő útvonalakon növényeken kívül csak olyan dekorációk, szőnyegek, falikárpitok és egyéb, nem tárolásra szolgáló tárgyak tarthatók, amelyek az érintett fal vagy padlózat legfeljebb tizenöt százalékát fedik le épületszintenként. A menekülésre számításba vett közlekedőkben, az úgynevezett nem füstmentes lépcsőházakban (ahová tűz esetén bejuthat az égéstermék) és a pinceszinti helyiségekben az engedélyezett anyagok sem ronthatják a hő- és füstelvezetés hatékonyságát.

Ilyen táblánál akkor lehet várakozni, ha ott a járműnél a sofőr. Fotó: Katona Tibor

Semmit sem szabad tárolni a tűzgátló előtérben, a füstmentes lépcsőházban (ide tűz esetén az égéstermék nem jut be) és annak előterében. Fontos közbevetni, hogy a tűzoltási, menekülési útvonalat biztosítani kell a lakóépület környezetében is. Azaz: úgy szabad megállni, hogy a tűzoltójárművek a beavatkozáshoz elférjenek. Erre különösen lakótelepeken nem ügyelnek, és terjedő divat, hogy a tilalom ellenére lehető legközelebb, akár közvetlenül a bejárat elé parkolnak, ami viszont több tízezer forintos bírsággal járhat.

Azokban a lakóépületekben, amelyek legfelső használati szintje tizennégy méternél magasabban van, a gyártó által meghatározott rendszerességgel, de legalább háromévente kell tisztítani a központi szellőzőrendszert, és ezt írásban is igazolni kell. A szellőztetőrendszer nyílásait tilos eltorlaszolni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!