Zalaegerszeg

2015.03.09. 17:00

Már tisztít az új vízmű

Zalaegerszeg - Néhány hete próbaüzemelésben működik Zalaegerszeg nyugati vízműve. Hamarosan 13 település is onnan kapja majd az ivóvizet.

Hajdu Péter

 

Befejezéséhez közeledik a Zalaegerszeg és térsége ivóvíz minőségének javítására indított program. A megyeszékhely egyes részei már az év végén elkészült nyugati vízműtől kapják az ivóvizet, és hamarosan a város térségében működő 13 önkormányzat is azt a vizet kapja, aminek egy literjében az uniós elvárásoknak megfelelően, 50 helyett 10 mikrogramm alatt marad az arzén tartalom. Évekkel ezelőtt ugyanis e cél megvalósításáért indult a program. Sajtótájékoztató keretében számolt be hétfőn a beruházás állapotáról Bali Zoltán, a megvalósításra korábban létrehozott önkormányzati társulás elnöke, és Böcskey Zsolt, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója.

Bali Zoltán és Böcskey Zsolt egy nagy vízszűrő tartály mellett. Fotó: Katona Tibor

Mint Bali Zoltán emlékeztetett rá, az EU-hoz csatlakozás során hazánk vállalta, hogy a lakossági fogyasztásra szánt ivóvíz arzén tartalmát literenként 10 mikrogramm alá szorítja. A Zalavíz szakemberei 2004-től vizsgálták az ivóvíz minőség javításának, és a szükséges fejlesztések lehetőségét. Ezt felismerve tizenhárom település és a megyeszékhely önkormányzati társulást hoztak létre. A Zalavíz Zrt. szolgáltatási területén lévő települések ivóvízminőség javítása és a vízellátás fejlesztése nevű program kivitelezése kétkörös pályázat nyomán tavaly az első negyedévben kezdődött, és a tervek szerint idén június végén várható a műszaki zárása. A 4,3 milliárd forint értékű beruházás sorozat száz százalékig támogatott, és eredményeként a megyeszékhely több városrésze mellett további 13 környékbeli településen is mintegy 5 ezer lakó Zalaegerszegről kapja az ivóvizet.

Böcskey Zsolt elmondta, a nyugati vízmű területén korábban a kútvíz került egyből az ivóvíz hálózatba. Az új, napi 5 ezer köbméter kapacitású tisztítóval azonban vas- és mangántalanítják, bilógiailag ammóniamentesítik az ivóvizet, ami utószűrés és klóros fertőtlenítés után kerül a hálózatba. Eddig ez a vízmű a belvárost, a kertvárosi és landorhegyi részt, Ságod és Andráshida területét látta el ivóvízzel. A műszaki igazgató elmondta, ez a sor bővült, és most már 13 további település is erről a rendszerről kapja hamarosan az arzénmentes ivóvizet. Elmondta, a projektben rengeteg nyomásfokozó, tározó, és több mint 60 kilométernyi vezetéket építettek ki. Januárban indult a próbaüzem, ami a bagodi térségben is megindul a következő napokban. Utóbbi település vízellátása kapcsán újságírói kérdésre, miszerint Bagodban és környékén sok a panasz, hogy gyakran zavaros, illetve nagyon klóros a víz. A műszaki igazgató elmondta, mivel eddig abban a térségben nem volt vastalanítás, a hálózatban kiülepedett a vas és a mangán, ami a rákötések, és az ezzel együttjáró folyamatos vezetékbontások során az ivóvízbe került. Ez a helyzet azonban megszűnik, mert két héten belül elindul a távvezetékeken a vízszolgáltatás. Elegendő mennyiségű víz lesz az öblítésekhez is, tájékoztatott a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!