Zalaegerszeg

2015.03.27. 19:00

Lehetetlen pedig nincs - A cél nem egymás, hanem önmagunk legyőzése

Zalaegerszeg, Keszthely - A Zala Plazában rendezték meg pénteken a Lépj közelebb című országos esélyegyenlőségi roadshow ötödik zalai találkozóját. Fogyatékkal élő és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek számára rendeztek versenyt Keszthelyen.

Keszey Ágnes

A Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének ifjúsági tagozata szervezte a programot, amely a megyei önkéntes ház támogatásával jött létre. Délután az aulában kétszer is megajándékozta megrendítő táncprodukciójával a résztvevőket Tóth Károly mozgássérült előadóművész.

A 27 éves szegedi Tóth Károly háromhónapos korában lejárt szavatosságú védőoltástól vált mozgássérültté. A táncpartnere egy kalap, a lehetőségek szimbóluma, amely elgurul, de Károly nem mond le róla. Feláll a kerekes székből, odabiceg, odarogyadozik, de bénult kézzel nem tudja felvenni. Hason és háton csúszik, gurul, araszol aztán míg csak célt nem ér.

Tóth Károly táncprodukciójának egy pillanata. A megrendítő bemutató sok járókelő figyelmét is felkeltette tegnap a plázában Fotó: a szerző

- A tánc arról szól, hogy rájöttem, hiába akarok szabadulni a korlátaimtól, nem tudok, így kell elérnem a célomat - mondta Károly. - Az üzenet pozitív: nincs lehetetlen, csak akarni kell!

A délutáni fórumon Bakonyi Józsefné, a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének elnöke, Zimborás Béla, a helyi polgármesteri hivatal osztályvezető helyettese, az építéshatósági osztályt képviselő Molnárné Kustán Judit, valamint Virág István és Kemény Ágnes osztályvezetők a MÁV küldötteiként hallgatták meg a résztvevők esélyegyenlőségről és az akadálymentesítésről alkotott véleményét és válaszoltak a felvetéseikre. Mint az ülést vezető Boronyák Zoltán mozgássérült társai nevében megjegyezte: miként tavaly, az idén sem fogadta el meghívásukat a Zala Volán.

Guruló átfordulás, kúszás alagútban, célba dobás babzsákkal, kapura rúgás, tekebábuk eldöntése labdával: a legtöbb ember számára egyszerű gyakorlatok. A fogyatékkal élőknek azonban sokszor igazi kihívást rejthetnek a Speciális Olimpia programjában szerepelő feladatok. Tegnap fogyatékkal élő és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek számára rendeztek versenyt Keszthelyen, a Csány-Szendrey Általános Iskola tornacsarnokában.

Önmaguk legyőzése és az ebből fakadó öröm megélése volt a cél Keszthelyen. Képünkön a fővárosi Csalogány Intézet pedagógusa, Kishalmi Krisztina segít tanítványának, Gácsi Katának Fotó: Keszey Ágnes

- Vannak, akik egyedül, vannak, akik segítséggel tudtak részt venni a versenyen, melynek célja nem egymás, hanem saját maguk legyőzése. Többen éveket készülnek egy-egy feladatra, melyek végrehajtása sikerélmény. A fogyatékkal élők mindennapjaiban, a fejlesztő intézményekben fontos szerepet kap a mozgás, de számukra nagyon fontosak az ilyen találkozók, hogy kizökkentsük őket a mindennapokból és bebizonyítsák, hogy át tudják lépni saját korlátaikat - mondta a Speciális Olimpia egyik szervezője, Szabó Hajnalka gyógypedagógus.

Az országos versenyen közel százötvenen indultak. Mindenkit egyformán díjaztak, hiszen a legfontosabb a részvétel, a feladatok teljesítése és ennek öröme volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!