Zalaegerszeg

2015.03.03. 13:45

Kredenc a hagyatékból - Folytatódik a gyűjtés a Czobor-örökség megvásárlására

Zalaegerszeg - Ebédlőgarnitúra, könyvek, festmények, porcelánok. Mindez részét képezi Czobor Mátyás egykori polgármester 1,65 millió forint értékű hagyatékának, amit közadakozásból szeretne megvásárolni a Göcseji Múzeum.

Magyar Hajnalka

A relikviákat első alkalommal a júniusi múzeumok éjszakáján mutatnák be a nagyközönségnek, a gyűjtés előmozdítása érdekében azonban addig is rendre bemutatunk egy-egy tárgyat. Ez alkalommal a nagytálalót.

Diófagyökér berakásos intarzia és ornamentális faragvány díszíti   Fotó: Göcseji Múzeum

A 19 század második felétől a polgári otthonok ebédlőit egységes stílusú étkező garnitúrákkal rendezték be. E bútor-együttesek legnagyobb darabja a rendszerint hármas tagolású nagytálaló, az úgynevezett kredenc volt. Alsó részében tartották a család ünnepi alkalmakkor használt díszes, általában 12 személyes porcelán szervizét, az ezüst vagy alpakka evőeszközöket. A felépítmény két kis üveges szekrénykéjében a különféle metszett poharak kaptak helyet. Czobor Mátyás polgármester neobarokk stílusú ebédlőberendezésének nagytálalóját diófagyökér berakásos intarzia és ornamentális díszű faragvány díszíti. A jobb oldali ajtót 1945 tavaszán szovjet katonák feszítették fel, értékek után kutatva.

A múzeum elkülönített számlát nyitott az adományok fogadására: 11749008-15433114-10130005

Kapcsolódó cikk:

Gyűjtést indít a múzeum a Czobor-hagyaték megvásárlására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!