Zalaegerszeg

2015.02.27. 19:47

Új liturgikus teret alakítanak ki a Mária Magdolna-plébániatemplomban

Újabb fontos szakaszhoz érkezett a megyeszékhelyi nagytemplom másfél évtizede tartó felújítása: a tervek szerint húsvétra teljesen elkészül az előírásoknak megfelelő és a templom barokk stílusához is illeszkedő új liturgikus tér.

Horváth A. Attila

A rekonstrukció menetéről és az új fejleményekről Stróber László zalaegerszegi apátplébánossal beszélgettünk.

– Régóta terveztük már az átalakítást,  a templomunk liturgikus tere ugyanis egy nagyon leegyszerűsített formában készült el még valamikor a hetvenes években. Akkoriban a legegyszerűbb módon próbálták meg a második vatikáni zsinat előírásainak megfelelően kialakítani ezt a részt. A liturgikus tér azonban a templom központja, ezért úgy gondoltuk, amikor a belső felújítás nagy része már megtörtént, itt is szükségesek az átalakítások. A terveket nemrég öntöttük formába – fejtette ki az apátplébános.A bontás során néhány váratlan fejleménnyel is szembesülniük kellett. Az áldoztató rács (amelynek valamikor a térden áldozáskor volt funkciója, illetve a szentély egy részének elválasztására szolgált) több helyütt darabokban volt. Ezt az alkotórészt is megpróbálják megmenteni, de természetesen a legfontosabb az oltár és az ambó, illetve ezek elhelyezése. Mint megtudtuk, dr. Veres András szombathelyi megyés püspök jóváhagyta már a terveket.

Stróber László zalaegerszegi apátplébános az új liturgikus tér terveit mutatja. Húsvétra minden a helyére kerülhet (Fotó: Pezzetta Umberto)

– A hitünknek a liturgia, a szentmise a központja – folytatta Stróber László. – A liturgia mindent felülír, tehát ha valamit át kell helyezni a templomban az előírások szerint, természetesen megtesszük. Most, hogy kibontottuk ezt a részt, a híveink azt mondják, nem is gondolták volna, hogy ilyen szép a szentély. Elkészült már az ambó és az oltár is, méghozzá cseresznyefából. Ez a nemes faanyag, ha beérik, színében a freskókkal harmonizál majd. Az oltár formája egyébiránt nem különleges, mert azt tartottam szem előtt, hogy alkalmazkodjunk a templom barokk formájához, különösen a főoltár részeihez. Az új szembemiséző oltárunkkal pedig egy kicsit közelebb is kerülünk most a hívekhez – ismertette az atya.

Mint elmondta, készül majd egy úgynevezett lekcióállvány is, amelyről a hívek olvassák fel a szentírást. A liturgia előírása szerint tehát ezt a funkciót most különválasztják a templomban.

S hogy mikor készül el a liturgikus tér? Stróber László úgy tervezi, húsvétra minden a helyén lesz. Az oltárszentelést pedig a püspök atya végzi majd, szép ceremónia keretében.

– Kimondhatjuk-e immár, hogy ezzel a munkával befejeződött a nagytemplom felújítása? – kérdeztük.

- Egyelőre nem,  a szószéket ugyanis még restaurálni kellene. A felül található angyal már elkészült, de a szószék többi része helyreállításra vár. Voltak olyan korábbi, nyilvánvalóan jó szándékú beavatkozások, amelyek az aranyozását megfeketítették, ezt is javítani szeretnénk.

A Zalaegerszeg egyik jelképének minősülő Mária Magdolna-plébániatemplomban több mint másfél évtizede zajlanak a munkálatok. A restaurációt Stróber László indította el 1998 végén, amikor az állami restaurálási központtól megérkeztek a tervek (előzetesen persze már szereztek be faanyagot a tetőhöz és a tornyokhoz). 1999-től aztán folyamatos volt a munka: elkészült a torony, a tető, a külső festés, majd a teljes belső teret is helyreállították. A Johann Ignaz Cimbal bécsi mester készítette freskók mind megújultak (bár a Szent Erzsébet-oltárnál még szükség lesz  kisebb javításra), továbbá a kövezettől a toronyórákig  nagyon sok területet érintett a restaurálás. Fűtést is bevezettek; az apátplébános szavai szerint ez utóbbinak különösen örültek a hívek. Bár az utolsó másfél évben nagy beavatkozásokra nem volt szükség, még koránt sincs vége a felújításnak:  a keresztelőkápolnában szeretnének hőszigetelt ablakokat beépíteni. Amolyan közösségi kápolnát alakítanának ki itt, s a sekrestyében szintén lesznek még teendők. László atyának tehát – ahogyan ő fogalmaz – vannak még feladatai a plébániatemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!