Zalaegerszeg

2015.02.11. 11:45

A legtöbb konfliktushoz a kommunikáció hiánya vezet

Zalaegerszeg - Az életciklusok változásaira a pároknak előre fel kell készülniük, erre hívta fel a figyelmet Gaál Boglárka, aki a házasság hete kedd esti törvényszéki programjában A párkapcsolat fejlődéséről a család rendszerében címmel tartott előadást.

Arany Gábor

A családterapeuta egyebek mellett ilyen fontos pontnak említette a gyermek születését, a serdülőkor beköszöntét és a gyermekek kirepülését.

Gaál Boglárka: – A gyerekek mellett is legyen idő egymásra, a közös élményekre. Fotó: A szerző

– A fiatalok azt gondolják a házasság megkötésekor, hogy szép és jó minden, s ez magától működni is fog, de ez nem igaz – szögezte le Gaál Boglárka. – A pároknak naponta együtt kell dolgozni a kapcsolat építésén, fennmaradásán. Tenni azért, hogy a változások, nehézségek próbáját kiállják. A legtöbb konfliktushoz a kommunikáció hiánya vagy rossz minősége vezet, pedig minden párkapcsolatban vannak krízisek, s ezekről beszélni kell. E téren nagyon sokat számít a minta, amit a családjukból hoznak.

Manapság sajnos sokszor az megoldás, hogy kiszállnak, elmenekülnek a konfliktushelyzetből. Ennek az a veszélye, hogy a következő párkapcsolatban is így fognak viselkedni, amikor jön az újabb probléma. Gyakori gond, hogy a gyerek megszületése után már csak a gyerekről szól minden. Nem foglalkoznak egymással, pedig erre tudatosan kell figyelni. Fenn kell tartani az érdeklődést egymás iránt. Legyenek rendszeresen kettesben töltött hét végék, délutánok, programok. Emellett maradjon meg az autonómia, nem kell mindig mindent együtt csinálni, tartsuk meg és adjuk meg a szabadságot. Őrizzük meg az értékeket, ami a kapcsolat elejét jellemezte, azt az időszakot, amikor minden idealizált, csak a pozitívumot látjuk, de később felbukkannak a negatívumok is. Mindezt tanulni kell, jó esetben a családban sajátíthatjuk el, ha erre nincs lehetőség, keressük hozzá az alkalmakat, sajátítsuk el akár autodidakta módon. Ebbe már akkor érdemes belefogni, amikor még nincs baj – tanácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!