Zalaegerszeg

2014.12.03. 10:10

Pénz, pénz, pénz - Egymilliárd billiós pengő is látható az éremgyűjtők kiállításán

Zalaegerszeg - Pénz, pénz, pénz címmel nyílt kiállítás a József Attila Városi Tagkönyvtárban a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete zalaegerszegi csoportja kollekciójából.

Magyar Hajnalka

– Örömmel fogadtuk a kiállítást, hiszen a régi bankjegyek, pénzérmék történeti értéket képviselnek, emellett egy kiveszőben lévő szép hobbit népszerűsíthetünk általa – vázolja a mini tárlat hátterét Nitsch Erzsébet, a tagkönyvtár vezetője. – Az alkalmat megragadva könyvtárunk témához illő, a pénz, a pénzverés történetével, numizmatikával foglalkozó köteteit is az érdeklődők elé tártuk. Az éremgyűjtők amúgy is otthon érzik magukat az épületben, hiszen a Keresztury VMK-ban tartják rendszeres börzéiket, cserenapjaikat.

Mint kiderül, a pénz és éremgyűjtés egyre kevésbé divat, jobbára a korosabb generáció hűséges e szenvedélyhez. Pedig befektetésnek sem haszontalan, igaz, áldozni kell rá a vásárláskor, ám később megsokszorozhatja értékét egy-egy becses darab.

 

A könyvtárban felállított tárlók tematikus csoportosításban tárják elénk a gyűjtők értékeit. Láthatunk köztük igazi kuriózumokat is, mint például az I. világháború idején fennálló zalaegerszegi császári és királyi hadifogoly táborban használatos speciális bankjegy. A hadifogoly koronát a rabok a parancsnokságon letétbe helyezett vagyonuk ellentételezéseként kapták, e bankó persze csakis a táborban volt érvényes.

A pengő 1945-46-os inflációját szintén felidézi a bemutató. A csillagászati nagyságrendű címletek csúcsát az egymilliárd B.-pengős (a B billiót jelölt) jelentette, amit forgalomba ugyan nem hoztak, de itt megtekinthető. Láthatunk 10 milliós adópengőt is, ami kizárólag közadók lerovására volt használatos. A következő egység a forint történetéből villant fel fejezeteket 1946-tól 1992-ig. Sokaknak ismerős még a Petőfi képével díszített papír 10 forintos, de annak elődje és  a lyukas kétfilléres sem hiányzik. Az utolsó tárlóban eljutunk a máig, különböző országok euróérmeit tárják elénk. Az uniós pénznek ugyanis csak a címletet mutató oldala egységes, a fejoldali véset az előállító országra jellemző, nemzeti jellegű. Itt Ciprus, Szlovénia, Észtország, Lettország, Szlovákia és Málta euróérmeivel ismerkedhetünk. A tárlat december 31-ig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!