Zalaegerszeg

2014.10.06. 16:50

Közmunkaprogram indult lakbérhátralékosoknak Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Az országban négy településen indult közmunkaprogram lakbérhátralékosoknak, a Dunántúlon pedig csak egy városban, Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A Belügyminisztérium új típusú közfoglalkoztatási programjára 230 pályázat érkezett az ország minden részéből, de csak négyet támogattak, köztük a zalaegerszegit hangzott el tegnap a városházán, Balaicz Zoltán alpolgármester, valamint az önkormányzati lakáskezelő céget, a LÉSZ Kft.-t vezető Pais Kornél sajtótájékoztatóján. A pályázat azt a célt szolgálta, hogy az önkormányzati lakásokban élő, lakbérrel és közüzemi díjjal tartozó munkanélküliek munkához jussanak, és a keresetükből törleszteni tudják a tartozásukat.

Zalaegerszegen 820 önkormányzati bérlakás van, ezek 80 százalékát szociális alapon adják ki. A bérlők közel felének van tartozása, a hátralékosok többsége munkanélküli. Az adósságok összege jelenleg 149,5 millió forint. Ennek egy része régről, olyan bérlőktől származik, akik már nem laknak a bérlakásban. A Kontakt Humán Kft. segítségével megvalósuló pályázati programtól azt várja az önkormányzat, hogy mintegy 4,5 millió forinttal csökken a lakáskezelő kintlévősége.

Kolompár István is belátta: ha nem fizet, mehet a lakásból. Hogy törleszthessen, karbantartást végez (Fotó: Pezzetta Umberto)

A speciális közfoglalkoztatási programba a tartozást felhalmozó 145 bérlő közül 55 főt vontak be, azokat, akiknek a lakhatása veszélybe került, az adósságuk pedig 350 ezer és 500 ezer forint közötti. A kiválasztásnál figyelembe vették az életkörülményeiket, a képzettségüket és a munkavállalási hajlandóságukat. Akikkel szerződést kötöttek, már néhány hónapja dolgoznak, a projekt március elején kezdődött. A bérköltségeket az állam finanszírozza, erre a célra 66,5 millió forint áll rendelkezésre.

A felvettek közül a LÉSZ Kft.-nél megalakult egy üzemeltetési csoport tíz fővel. Takarítás, fűnyírás, kisebb karbantartások szerepelnek a feladataik között. A többiek bölcsődében, óvodában, iskolában vagy a Kontakt Kft.-nél dolgoznak.

A munkáltatók a lakbér- és rezsitartozást részletekben levonják a fizetésükből, s a LÉSZ Kft.-nek utalják. A levont összeg maximum a bér 33 százaléka lehet, így az adósok általában havonta körülbelül húszezer forintot tudnak törleszteni a hátralékból. Az egyéves program sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a tartozás egészét visszafizessék az érintett bérlők, de kapnak egy esélyt, hogy elkezdjék a törlesztést, s elkerüljék, hogy kilakoltassák őket. Azokra viszont ez a sors vár, akik lemorzsolódtak és tovább halmozzák az adósságot. A sajtótájékoztatón elhangzott: a közmunka programba bevont munkanélküliek közül öten nem jártak be dolgozni, velük szerződést bontottak, és másoknak adták a lehetőséget. A pályázat sajátossága, hogy a célcsoport húsz százaléka OKJ-s szakmát szerez az egyéves program során a Munkaügyi Központ képzésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!