Zalaegerszeg

2014.10.05. 09:50

Angelina Jolie és Brad Pitt magyarországi szakácsa is főzött az erdésznapon

Zalaegerszeg – Zala az ország második legerdősültebb megyéje, a többség mégis keveset tud az erdők életéről.

Magyar Hajnalka

Szombaton ezt pótolhatta a Falumúzeumban megrendezett második erdésznapon, amit az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Csoportjával szervezett a Göcseji Múzeum. Amellett, hogy megismerkedhettünk az évgyűrűk történelmi titkaival, az őshonos gyümölcsfákkal, a tűzifamérés szabályaival, egészen különleges élményekben is részünk lehetett. A gasztronómiai szekcióban erdei ételeket és göcseji specialitásokat kóstolhattunk, a babos káposztát például Kaján Imre múzeumigazgató mellett az a Bencze László mesterszakács bűvölte, aki néhány éve Angelina Jolie és Brad Pitt magyarországi élelmezéséről is gondoskodott. Vajon milyen benyomásokat szerzett róluk?

A leglátványosabb bemutató a favágó show volt, képünkön Juhász István és Strúbel József az ugródeszkán állva vágja a 27 centis rönköt.

– Kellemesen csalódtam bennük, igazán közvetlen, barátságos emberek. Nem álltak elő extrém kívánságokkal, nem hisztiztek, kitűnően tudtunk együttműködni – mondja a mesterszakács, aki Angelina Jolie 2010-beli első rendezésénél találkozhatott a sztárpárral. – Hogy miket főztünk nekik? Angelina az egészséges életmód híve, egyszerű és finom ételeket kért sok zöldséggel, fehér húsokkal. Próbáltunk magyaros ételeket is a tányérjára csempészni, meg is ette őket, de nem kérte újra...

Félő, hogy Angelina tetszését nem nyerte volna el a bográcsban rotyogó mestermű. Bencze László (balról) és Kaján Imre főz. Fotó: Pezzetta Umberto

Valószínűleg nem rajongott volna azért a remekműért sem, amit az erdésznapon készített az esztergomi szakács marhahús, savanyúkáposzta, bab, kapor, tejföl és gersli összeházasításával. Bencze László amúgy erős zalai kötődésekkel bír, minden gyerekkori nyarát Zalaszentmihályon töltötte a nagypapájánál.

Az erdésznap még temérdek élménnyel szolgált, a gyerekeket mesesarok, majd Gryllus Vilmos  műsora várta, ami ugyancsak az erdő lakóiról szólt. Kiállítás nyílt Konrád Lajos faragásaiból, Frankovics Tibor nyugalmazott körjegyző fűrészgyűjteményéből és a Zalaerdő dolgozóinak fotóiból.

A leglátványosabb bemutató a favágó show volt, a világbajnokságokon is kitűnő  eredménnyel szereplő honi sportfavágók jóvoltából.  A Juhász István által vezetett négy fős csapat (további tagok: Bozsó Zoltán, Gyapjas Norbert és Strúbel József) a laikus számára elképesztő kunsztokat mutattak be fejszével és különféle fűrészekkel. A magasban vágás attrakció keretében például a színpadon rögzített több méter magas farönköt az oldalába pár fejszecsapással beékelt deszka segítségével „mászták meg", majd azon  állva vágták át borotvaéles fejszéikkel a 27 centiméter átmérőjű tuskót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!