Zalaegerszeg

2014.09.10. 13:30

Emlékparkot hoznak létre a Kárpát-medencei sírjelek motívumaiból

Zalaegerszeg - E héten zajlik a gébárti Kézművesek Házában a II. Országos Faműves Tábor, amelynek munkája egy nagyszabású, ötéves vállalkozás nyitánya.

Magyar Hajnalka

Végeredményként megszületik a Kárpát-medencei Sírjel és Kopjafa Emlékpark, ami a gébárti temető melletti ligetben kap helyet. Ez az ötévesre tervezett munka indult most el, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett táborban, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az ország különböző pontjairól 16 fafaragó köztük öt zalai érkezett, hogy első nekibuzdulásra 13 sírjelet faragjon, amely a Dunántúl négy megyéjének (Zala, Vas, Tolna, Fejér) motívumkincsét öleli fel tudjuk meg Skrabut Évától, az egyesület elnökétől. A tábort két neves fafaragó, Nagy Béla népi iparművész és Bereczky Csaba, a népművészet mestere vezeti.

- Az öt esztendő alatt körbejárjuk hazánk, a Felvidék és Erdély református temetőit, s a fellelhető néprajzi források alapján rekonstruáljuk az ősi fejfákat. A mintakincs megőrzésén túl az a szándék is vezérel bennünket, hogy az emberek figyelmét felhívjuk, nem csak műkőből és márványból lehet síremléket emelni - mondják a szakemberek. A munka első fázisa a mérethelyes rajzok elkészítése volt, majd a résztvevők feladatot választottak. Sokmindent persze közösen kell kiokoskodni, hiszen némely motívum faragási technikáját fotók alapján kell megfejteni.

- Fél napig törtük a fejünket, hogy az egyik, csavart formájú díszítő tagot miként lehet kivitelezni - részletezi Bereczky Csaba.

A következő évi tábor végére a tervek szerint már fogadókész lesz a kis emlékliget, s helyükre kerülhetnek az első oszlopok. Öt év múlva pedig mintegy 300 négyzetméternyi területen 60-70 különféle sírjel őrzi majd itt eleink temetkezési kultúrájának örökét. A fejfákra olyan feliratok kerülnek, amelyek a sírjel forrásvidékére és használatának időtartamára utalnak.

Juhász András váci fafaragó ötlete nyomán a tábor keretében a 13 fejfa kicsinyített változata is elkészül, hogy a város október 6-ai, aradi vértanúkról való megemlékezésének méltó éke legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!