Zalaegerszeg

2014.08.13. 16:40

Nyílik a kenyérfesztivál

Több mint tíz éves hagyományra tekint vissza augusztus 20-án a Göcseji Falumúzeum napja, és a Kenyérfesztivál.

Hajdu Péter

Idén is folytatódik az ünnepi programsorozat. Jövő szerdán, augusztus 20-án 10-től 18 óráig várják rá a látogatókat a falumúzeumban. A rendezvény és az ünnep kapcsán dr. Kostyál László múzeumigazgató-helyettes tartott szerdán sajtótájékoztatót.

– Negyvenhat évvel ezelőtt augusztus 20-án nyitották meg a Göcseji Falumúzeumot, és ahhoz a naphoz kötődik az államalapítás is, számunkra mindkét szempontból fontos az ünnep – mondta bevezetésként az igazgatóhelyettes. Az ünnep kapcsán megemlékezett arról is, hogy a történelmi jelentőségen túl miként fonódik össze szimbolikusan is a korona és Szent István személye az ünnepkörben.

Fotó: Jóna István

István királyunk görög neve ugyanis Hagiosz Sztefanosz, ami (a Sztefanosz Istvánon kívül másik jelentését alapul véve) magyarul azt is jelenti, Szent Korona.

Molnárné Raposa Irén ismertette a falumúzeumban augusztus 20-án sorra kerülő programokat. Délelőttől várja a látogatókat a kézműves kirakodó vásár, kézműves játszóház és a különféle munkabemutatók. Ezek között a kovácsolással, csipkeveréssel, valamint a szombathelyi fémfaragóknak köszönhetően ólomöntéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők, s íjászkodni is lehet majd.

A 14 órakor nyíló pajtakiállításon a zalatárnoki Brassnyó Ágnes amatőr képzőművész munkái kerülnek bemutatásra, aki a tárnoki Öreg-hegy öreg pincéit rajzolta le. Ezúttal is meghirdetik a házikenyér sütő versenyt amatőröknek, szerdán délelőtt 10-ig lehet leadni a múzeumban az otthon előre megsütött kenyereket. 14 óra után kezdődnek a színpadi programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!