Zalaegerszeg

2014.07.11. 15:25

Épül a szívsebészet

Zalaegerszeg – Pénteken tették le ünnepélyes keretek között a Zala Megyei Kórház új Kardiológiai és Szívsebészeti Centrumának alapkövét.

Magyar Hajnalka

A közel 5,5 milliárd forint összköltségű, 4,3 milliárd forint uniós támogatással megépülő fejlesztés hosszú előkészítőmunkát követően jutott el a megvalósulás fázisába – emelte ki beszédében dr. Mészáros János, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke. A külvilág számára most lépett látható, érzékelhető szakaszba a munka, ám eddig is rengetegen dolgoztak a projekt sikeréért. Az erőfeszítéseket indokolja, hogy az egyik leggyakoribb halálok, a szív és érrendszeri betegségek csoportja lesz korszerűbb körülmények között gyógyítható a Zala Megyei Kórház mintegy 1,1 millió embert érintő vonzáskörzetében. Dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója ugyancsak utalt a 2007 óta tartó előkészületekre.

Dr. Török Krisztina kitartást és türelmet kért a kórház dolgozóitól és a betegektől, hiszen az elkövetkező hónapokban, a 2015 tavaszán esedékes átadásig sok kényelmetlenséget kell elviselni az építkezések miatt. Az eredmény azonban remélhetőleg mindenért kárpótlást nyújt.

Vigh László országgyűlési képviselő leszögezte, a térség legnagyobb építkezése kezdődik meg az alapkő letételével. Köszönetet mondott a kormánynak, hogy a projekt elindításához hiányzó 400 millió forintot biztosította, s ígéretet tett, hogy a jövőben is mindent megtesz a kiegészítő források előteremtéséért.

 

Az új centrum a főépület és a diagnosztikai tömb közé épül (Fotó: látványterv)

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere kitért rá, bár a kórház korábban sem a város fenntartásában működött, az önkormányzat erejéhez mérten minden erkölcsi és anyagi támogatást megadott a fejlesztéshez. Utalt a szívsebészet 20 évvel ezelőtti, 1994-es elindulására, s a hőskor jeleseire, köztük dr. Papp Lajos professzorra. Végezetül elismerését fejezte ki a megyei önkormányzatnak, a projekt jogelődjének a kezdeményezésért, valamint Vigh Lászlónak a plusz források előteremtésében kifejtett hatékony közreműködésért.

Dr. Kecskés Gábor, a kórház orvosigazgatója arról beszélt, a fejlesztés hosszú távra határozza meg a kórház életét, s jelentősen átalakítja annak működését. Szakmailag is nagy jelentőségű, hogy egy centrumban integrálódnak a szívsebészet és a kardiológia eddig szétszórtan elhelyezkedő részlegei, hogy bővül és korszerűsödik a központi diagnosztika eszköztára (új CT berendezés, egyéb radiológiai eszközök), továbbá, hogy a zöld épület felújításának köszönhetően beköltözhetnek Pózváról az aktív ellátást nyújtó osztályok. A fejlesztés új szintre emeli a mindennapi gyógyító munkát, s legalább olyan horderejű változást eredményez, mint húsz évvel ezelőtt az MR és a szívsebészet elindítása.

A kivitelezést végző három fős konzorcium nevében Plank Antal, a Swietelsky Magyarország Kft. vállalkozás vezetője szólt az építő cégek együttműködéséről.

Ezt követően a vendégek jelképesen letették az új centrum alapkövét, vagyis földbe helyezték a beruházás látványterveit, valamint a Zalai Hírlap pénteki számát tartalmazó fémhengert.

A program fogadással folytatódott, ahol Rigó Csaba kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt. Egyebek közt kitért arra is, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal kiemelt beruházásként tekint az építkezésre, azért valamennyi hozzá tartozó szakigazgatási szerv minden létező segítséget megad a zavartalan munkavégzéshez. Elkél a támogató közeg, hiszen a kivitelezés várható befejezése 2015 tavasza. Eddig az időpontig több mint 7 ezer négyzetméter új alapterületnek kell megépülnie, továbbá közel 6 ezer négyzetméteren zajlik majd felújítás, korszerűsítés.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!