Zalaegerszeg

2014.05.23. 18:10

Megújul Zalaegerszegen a Dísz tér

Zalaegerszeg - A munkaterület pénteki átadásával megkezdődött a Dísz tér felújításának, átépítésének folyamata. A kivitelezők hétfőn vonulnak fel a területre.

Horváth A. Attila

A Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) támogatásával megvalósuló, nettó 228,8 millió forint összköltségű beruházás részleteiről a helyszínen számolt be Gyutai Csaba polgármester, Bertók Sándor városi főépítész, valamint a kivitelező cégek képviseletében Barabás Miklós, a Hydrocomp Mély-építő Kft. műszaki vezetője és Kovács Dezső, a Naste-Bau Kft. ügyvezetője.

- Örülök annak, hogy két zalaegerszegi vállalkozás kapott lehetőséget a kivitelezésre. A Dísz tér Zalaegerszeg főtere, ahol a legjobb minőségű, legprecízebb munkára van szükség - határozta meg a feladatot a délelőtti sajtóeseményen Gyutai Csaba.


Bertók Sándor elmondta: csütörtökön egyeztetést folytattak a lakókkal és üzlettulajdonosokkal, itt a beruházó bizonyságát adta annak, hogy zökkenőmentes megvalósításra és rugalmasságra törekszik. A főépítész azt is megemlítette, hogy probléma esetén a Városfejlesztő Zrt.-hez, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályához és a kivitelezőkhöz lehet fordulni. A munka befejezésének határideje szeptember 30-a.

A Dísz teret a komplex belváros-rehabilitációs program részeként építik át. Százszázalékos NYDOP-támogatással valósul meg 5000 négyzetméteren a térrendezés, a felújítás, az út, a burkolat és a zöldfelület kialakítása, bizonyos munkákat pedig a város saját forrásból finanszíroz. A közműkiváltást és -fejlesztést követően burkolatot cserélnek, új köztéri bútorokat és árnyékolókat helyeznek el, parkosítanak (fákat, dísznövényeket, cserjéket ültetnek), padokat, kerékpártartókat, hulladékgyűjtőket telepítenek, illetve kialakítanak egy nyitott teraszos épületet a téren. Ugyancsak NYDOP-forrásból (85 százalékos pályázati támogatással) építik át a városháza előtti teret.

Barabás Miklós a munkaterület-átadáson ismertette: a Dísz tér észak-dél irányban faltól falig , kelet-nyugat irányban pedig a Tudomány és Technika Házától a Kossuth utcai kerékpárútig új burkolatot kap. A déli részen az út megszűnik, de a burkolatot úgy alakítják ki, hogy a tűzoltó, mentő be tudjon hajtani. Az északi részen (tehát a Kosztolányi és a Kossuth utca közötti szakaszon) funkcióját tekintve megmarad az út, de ennek ki-alakítását is a Dísz tér stílusához igazítják. Ezért a tér északi részén az utat várhatóan már hétfőn lezárják.

A déli oldalon hamarosan megszüntetendő parkolóhelyekkel kapcsolatban Bertók Sándor főépítész lapunknak elmondta: a jelenleg alacsony kihasználtságú, önkormányzati tulajdonú parkolóház ki tudja váltani ezeket a helyeket. Mint a kivitelezőtől megtudtuk, az építkezés első szakaszában e déli útrészt nem zárják le, egyelőre a fák vonalánál kerítik el a Dísz téri munkaterületet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!