Zalaegerszeg

2014.05.26. 12:45

Felszámolják a régi zalaegerszegi hulladékdepó által okozott szennyezéseket

Zalaegerszeg - Speciális módszerrel véglegesen megszüntetik a már bezárt búslakpusztai hulladéklerakó által okozott szennyezést. A kivitelezési szerződést hétfőn írta alá a városházán a polgármester a vállalkozói konzorcium képviselőivel együtt.

Horváth A. Attila

Elhangzott: a használaton kívüli régi lerakó 400 ezer köbméter tömörített szemetet tartalmaz, és mivel szigeteléssel nem rendelkezik, mintegy 30-féle szennyező anyag szivárog innét a talajba. E szennyezés megszüntetésére pályázati támogatással nyílik lehetőség.

Gyutai Csaba polgármester a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a '90-es évek elején egy osztrák tulajdonú vállalat végezte Zalaegerszegen a hulladéklerakást, de a cég a környezetvédelmi szempontokat nem érvényesítette, a megfelelő szigetelést nem alakította ki a területen. Hosszas pereskedés után váltak el a vállalat és a város útjai, és ma már 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégcsoport végzi a hulladékgazdálkodást. A korábban okozott kárt azonban a városnak, illetve a magyar kormánynak kell elhárítania; ezt a célt szolgálja az a 758,4 millió forintos pályázati forrás, amelyről tavaly júliusban írták alá a támogatási szerződést.

 

A terület-előkészítő munkákat követően kiépítik a passzív kezelőfalat, az aktív kapuk aknáit és a kezelt vizet elszivattyúzó rendszert. Elkészül továbbá az aktív kapuk előtti vízgyűjtő és a kezelt vizet elvezető rendszer is. A speciális helyzetre tekintettel (mivel a szennyezett talaj kiemelésére a nagy tömegű hulladék miatt nincs lehetőség) úgynevezett permeábilis gátas környezetvédelmi megoldást alkalmaznak, ami nem túl gyakori technológia. A lényege: egy résfallal elterelik a szennyező anyagot a nagy méretű aknák felé, ahol kezelik (megszűrik) azt, és csak a tiszta vizet engedik tovább. A beruházás során kármentesítési monitoring rendszert is kiépítenek, majd próbaüzem következik, illetve a lokalizáció során keletkező hulladékokat is kezelni kell. Végül a műszaki átadás-átvétel és a terület helyreállítása zárja a munkafolyamatot.

A kivitelezési munkák várhatóan 2015 május végére készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!