Zalaegerszeg

2014.04.23. 17:36

Gyomirtóval tönkretett eperültetvény

Lakhegy – Egyelőre nem tudni, hogy pusztán rosszindulat vagy valamilyen érdek lehet a háttérben, de annyi bizonyos: valaki súlyos kárt okozott egy helyi család birtokán.

Horváth A. Attila

Ahogy a ház  udvara felől közelítünk, szépen gondozottnak tűnik a lakhegyi Fehérvári család eperültetvénye; az egyhektáros terület egyik felén például alaposan szétterített szalmaréteg óvja a zöldellő növényeket a sártól. Közelebbről azonban jól látszik, hogy az idén aligha hoz már termést ez a gyümölcsös: földre boruló szárak és levelek tanúskodnak az eper „haláltusájáról”.

– A múlt héten, kedden este valaki megbontotta hátul a kerítést, majd gyomirtóval lepermetezte a területet. Nagyjából fél hektáron tette tönkre az epret, ráadásul a jól termő részét. Természetesen bejelentést tettünk a rendőrségen – mondta el a Zalai Hírlapnak Fehérvári Judit.

Bárki is volt az elkövető, bizonyára tudta, hogyan okozhat jelentős kárt, ugyanis zömében a nagy terméshozamú korábbi telepítést szórta le gyomirtóval. A család mintát vetetett és be is vizsgáltatta azt, innen lehet tudni, milyen szer végzett a növényekkel.

A gyomirtó végzett a növényekkel, ebből az idén nem lesz termés (Fotó: Pezzetta Umberto)

 

– Ez már nem tér magához, a területnek ezen a felén legközelebb jövőre lesz csak termés. Az elpusztított epret kiszántjuk, a helyére most rendeltem palántát. Hogy mekkora a kár? 12 ezer palántáról van szó, ennek egyenként 80 forint az ára. Egy tő nagyjából 60-80 dekagramm termést hoz. Szedd magad akciót szoktunk tartani a területen, ebből most nyilván nem lesz bevétel, tehát ha az eper eladási árával számolok, 6-7 milliós is lehet a kár. És akkor még nem beszéltünk a szalmáról, a trágyáról, a háromkomponensű műtrágyáról, a  munkáról – vont mérleget keserűen Fehérvári Judit.

A fiatal hölgy azt is elmondta: tudni vélik, ki lehetett az elkövető, ráadásul kamera rögzítette, hogy a feltételezett tettes autójával a károkozás időpontjában errefelé járt. A nyomozók mindenesetre már alaposan felmérték a helyszínt, a család bízik tehát abban, hogy kiderül, kinek volt útban az ültetvény.

Időközben Judit édesanyja is csatlakozott a beszélgetésünkhöz. Ő az anyagi veszteségnél is jobban sajnálja a féltve gondozott, kézzel nevelt növényt, amelytől az idén igazán jó termést reméltek.

– Négy éve foglalkozunk epertermesztéssel, és olyan előfordult már, hogy loptak a termésből, de ez a mostani vandál pusztítás egyszerűen érthetetlen. Miért kellett a növényt bántani? Haragosunk nincs, hajnaltól késő estig dolgozunk. Nagy lelki trauma ez nekünk – fogalmazott.

A Zalai Hírlap érdeklődésére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a következő tájékoztatást adta: a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály KMB Alosztálya rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!