Zalaegerszeg

2013.11.25. 17:16

Véradó hét Zalaegeszegen a biztonságos ellátásért

Zalaegerszeg - Véradó hetet tart a Magyar Vöröskereszt városi szervezete: csütörtökig a Vérellátó Szolgálat Zárda utcai épületében várják a segíteni szándékozókat.

Horváth A. Attila

– Évente kétszer, a nyári vérellátás biztosítása és a téli készletek megerősítése érdekében hirdetjük meg a véradó hetet a Vöröskereszttel közösen. Tapasztalataink szerint beválik ez a módszer; a nyári alkalommal 363 véradó jött el, és szeretnénk, ha most is közel ennyien érkeznének – mondta el lapunknak dr. Dancza Tímea, a Zalaegerszegi Területi Vérellátó vezető főorvosa.

Kosztolánczi Gábortól Simon Gyuláné vesz vért a zalaegerszegi vérellátóban. Csütörtökig tart a véradó hét. Fotó: Katona Tibor

A véradó hét hétfőn kezdődött, kedden és szerdán 8-14, csütörtökön pedig 8-18 óráig várják a véradókat. Dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója hozzátette: sajnos továbbra is nehezen lehet elérni a fiatalokat, elsősorban a közép- és idősebb korosztály mozgósítható. Sok a visszatérő, többszörös véradó, az ő segítségükre természetesen nagy szükség van.

Mint mondta, a középiskolákban meghirdetett ifjúsági közösségi szolgálattól várnak még eredményt, hiszen a szervezésben részt vállaló fiatalokból később nagyobb eséllyel lehetnek véradók.

– Sokféle módszerrel próbálkozunk, de érezni lehet, hogy a nyugati országhatárnál élünk, így a potenciális véradók közül sokan külföldön dolgoznak. A munkahelyeken szigorúan alkalmazkodnunk kell a helyi körülményekhez és gazdasági tendenciákhoz, a rendezvényeken pedig az eredményekhez képest sokszor igen költséges megszervezni a véradást. A véradó heteknek ezért is van nagy jelentőségük – fejtette ki Baracskai Józsefné, megemlítve, hogy köszöni a helyi médiának az akciók népszerűsítéséhez nyújtott támogatást.

Benkő Lászlóné, a Vöröskereszt területi vezetője hozzátette: a külső rendezvényeken kiszámíthatatlan a véradás sikeressége, az eredmény általában a látogatói létszámtól és az időjárásról függ. A „retró" véradó hét (sörrel és virslivel köszönik meg a segítségnyújtást) ugyanakkor jó alkalom arra, hogy szélesebb körben is felhívják a figyelmet a véradás fontosságára. Benkő Lászlóné arról is tájékoztatott, hogy pénteken 13 órakor véradók napi ünnepséget rendeznek az egerszegi Göcsej-Palatinus étteremben, ahová sokszoros véradókat hívtak meg, és többüknek kitüntetést is átadnak.

Teskándon a Vöröskereszt helyi szervezete és a község önkormányzata múlt pénteken köszöntötte a többszörös véradókat. A tizenhárom kitüntetett között 75-szörös véradásért Nagy Tamásnak, 40-szeresért Vass Jánosnak és Fábián Istvánnénak gratulálhattak. Négyen 35-szörös, hárman 25-szörös, illetve 10 és 15-szörös véradók lettek. Minden donor ajándékot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!