Zalaegerszeg

2013.06.06. 16:09

Módosítanák a civilekről szóló jogszabályt

Zalaegerszeg - A civil törvényről tartott fórumot csütörtökön az Ökotárs Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület a Kamarák Házában.

Szabó Judit

Az alapítvány a jogszabály módosítását javasolja.Az Ökotárs Alapítvány több mint tíz éve figyelemmel kíséri a  civil  szektor szabályozási környezetét, s javaslatokat tesz a fejlesztésére. Jelenleg a másfél éve hatályban lévő civil törvényhez fogalmaz meg módosító indítványokat, s ehhez  több városban gyűjt véleményeket   a nonprofit szervezetek képviselőitől.

Csütörtökön Zalaegerszegen Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója és dr. Kolejanisz Márk jogi szakértő vázolta az érdeklődőknek a törvény főbb pontjait, s beszélt arról, hogyan kellene módosítani a jogszabályt. Az alapítvány szerint teljes egészében átgondolandó a közhasznúság jogintézménye és a civil szervezetek támogatási rendszere. Úgy látják:  mind a korábbi, mind a jelenlegi közhasznúsági szabályozás csak részben alkalmas a szervezetek minősítésére  -  gyakorlatilag csak az  nem közhasznú, amelyik nem akar az lenni. A támogatási rendszert is több ponton megreformálnák. A tegnapi fórumon felszólalt civil szervezetek képviselői közül volt, aki úgy érezte: a források nem a megfelelő helyre kerülnek, s továbbra is bürokratikus a támogatások elosztásának rendszere. Az Ökotárs Alapítvány még a nyáron végleges formába önti a törvény módosítására vonatkozó javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!