Zalaegerszeg

2012.04.26. 17:10

Tisztelet az elhunytnak - Több lett a védett síremlék

Felülvizsgálta a zalaegerszegi közgyűlés a védett síremlékeket és tizenkettővel kibővítette a kört. A védetté nyilvánítást a sírjel művészi értéke indokolta, vagy így fejezi ki a közgyűlés az elhunyt személy iránti tiszteletét

Szabó Judit

Munkacsoport alakult a védett síremlékek felülvizsgálatára a polgármesteri hivatal és a Városgazdálkodási Kft. képviselői, valamint dr. Németh József irodalomtörténész és Stróber László apátplébános részvételével. Javaslatukra a közgyűlés 12 síremlék védetté nyilvánításáról döntött nemrég. Így fejezik ki dr. Kustos Lajos tanácselnök, Vajda József népzenetudós, dr. Szilvás Rudolf kórházigazgató, Ruszt József színházigazgató, Morandini Tamás építész, Isoó Ferencz gyógyszerész és Bogyai Ernő tanító iránti tiszteletüket. A Thassy család ságodi és  Vass Jenő apátfai nyughelye  a síremlék művészi értéke miatt került a körbe, a Rigler és Hajmássy család Göcseji úti temetőben lévő sírja pedig azért, mert ez a város   egyetlen kápolnaszerű kriptája. Bődy József Kálvária temetőbeli síremléke az értékes szobor miatt lett védett, Gothard János ugyanott található  sírja pedig a kora (1821-ben halt meg) és kivitele okán.

A döntés  egyben azt jelenti, hogy    határozatlan idejűvé vált  a temetési hely feletti rendelkezési jog, jogosultjának pedig  nem kell megváltási díjat fizetnie. Hozzátartozó híján a védett síremléket a temető tulajdonosa gondozza. Herczeg András, a VG Kft. kegyeleti ágazatvezetője elmondta,  a legutóbb védetté nyilvánított sírok jó állapotban vannak, kivéve a Rigler és Hajmássy család kriptáját, amelynek lelopták a tetejét. Pótlását   tervbe vette az önkormányzat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!