Zalaegerszeg

2012.04.05. 17:06

Magyar állampolgárok lettek

Huszonöten tettek állampolgársági esküt csütörtökön a zalaegerszegi városi díszteremben. Legtöbben Erdélyből származnak, de volt, aki a Délvidékről költözött a zalai megyeszékhelyre.

Szabó Judit


Az egyszerűsített  honosítás bevezetése  után egyre többen tesznek állampolgársági esküt. Egerszegre  elsősorban magyar ajkúak  jönnek a történelmi Magyarország területéről.

- Ennek  is köszönhető, hogy a lakosság száma stagnál vagy  nagyon kismértékben csökken, ami az  ország keleti részére nem jellemző   - mondta Gyutai Csaba polgármester. A honosítási okiratot átvehette  a kézdivásárhelyi Fazakas Levente is, akinek a nagyobb  fia jégkorongozni jött Egerszegre, ő pedig egy behajtó cégnél dolgozik a városban. A honosítási eljárást - magyar állampolgárként napvilágot látott  -szülei iránti tiszteletből kérte. Csütörtöktől családtagjai is  magyar állampolgárok.

Székely Miklós  Erdélyből jött a Flextronics-hoz dolgozni. Másfél évet töltött a cégnél, de a múlt heti létszámleépítés őt is érintette,  ezért  most hazautazik    Marótra. Örömmel  visszatérne Magyarországra, s ez egyszerűbb lesz az állampolgárság birtokában.
-  Így  külföldre is könnyebben eljutok - említette.

Magyar állampolgár lett Salamon István, az erdélyi születésű,  27 éve  Németországban élő nyugdíjas  autószerelő is.
 
- Amikor kimentünk, a román állampolgárságról le kellett mondani. Azóta német állampolgár vagyok, de most kihasználtam a lehetőséget és felvettem a magyart, mert édesanyám és édesapám is annak született  - mondta a nyarakat   rezi házában töltő  férfi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!