Zalaegerszeg

2012.04.10. 06:29

Horgászat: lassan indul a szezon

Bár a hidegebb időjárás nem kedvez a horgászatnak, ennek ellenére a zalai vizeken érezhető a mozgolódás. A halak is beindultak, a Lenti melletti Sárberki-szabadidőközpontban 8-10 kilós pontyokat is vettek már ki a horgászok.

Gyuricza Ferenc

Kovács László tógazda optimistán tekint a szezon elébe, mint mondotta, a telepítés már az őszi időszakban megtörtént, most a környezet csinosítgatásán dolgoznak.

- Vasárnap rendezzük meg az idei első versenyünket, jelenleg arra készülünk - mondta a tógazda. - Az eddigi hagyományokat folytatva három versenyre várjuk a horgászokat, a szezonnyitó után júniusban, illetve zárásként szeptemberben is rendezünk még egyet-egyet. Emellett a szintén hagyományos Sárberki-búcsú lesz még nagyobb programunk, valamint augusztus 20-án kenyérszentelésre várjuk még az érdeklődőket.


A Tenke-völgye Természetvédő és Sporthorgász Egyesületnél ugyancsak megtörtént a telepítés, a lendvadedesi víztározóba és a belsősárdi kavicsbányatavakba összesen 32 mázsa halat tettek - számolt be lapunknak Román Péter, a civil szervezet elnöke. Elmondása szerint ennek nagyobb hányada - mintegy 19 mázsa - volt kárász, a többi ponty és csuka, május végén pedig egy elkülönített kis tóba újra hoznak a térségben igazi kuriózumnak számító afrikai harcsát, amely igencsak kedvelt a horgászok körében.

- Az elmúlt évben a tagságunk száma megközelítette a száz főt, az előrejelzések alapján 2012-ben várhatóan ennél többen is csatlakoznak egyesületünkhöz - folytatta Román Péter. - A hazai horgászok mellett folyamatosan nő a Szlovéniából érkezők száma, idén már több, mint húsz pecással számolunk tőlük.

A belsősárdi tónál a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt a horgászat, ottjártunkkor közel húsz fő hódolt szenvedélyének. Egy négyfős társaság éppen Szlovéniából, a Lendvához közeli Radamosból érkezett, s már-már törzsvendégnek számítanak a zalai vizeken.


A csömödéri tó még nem tért magához
Még mindig nem állt helyre a csömödéri víztározó szintje – tapasztaltuk a helyszínen. Mint ismeretes, az egykor mintegy 27 hektárnyi felületű tó vizének egy részét még 2010 tavaszán engedte le a tulajdonos, amivel nemcsak az ott horgászóknak – elsősorban a Kerka Menti Sporthorgász Egyesületnek – okozott kárt, de természetkárosítás címén is bírságot szabtak ki rá. A tározóból mintegy másfél méternyi vízszint hiányzik most is, illetve a felülete is töredékére húzódott össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!