Zalaegerszeg

2011.07.28. 15:12

Passzívházak épülhetnek Alsóerdőn

Energiatakarékos lakóépületek (akár passzívházak) építésére adott lehetőséget nemrég az önkormányzat a zalaegerszegi Alsóerdei úton, a rendezési terv módosításával.

Szabó Judit

A zalaegerszegi közgyűlés az Alsóerdei úton, a megyei és városi önkormányzati üdülőtől délre fekvő, közút melletti területen biztosított lehetőséget energiatakarékos házak létrehozására. Ehhez át kellett minősíteni az eddig üdülőövezetbe sorolt területet lakóterületté. Bár az állami főépítész azon a véleményen volt, hogy nincs szükség új lakóterület kijelölésére Egerszegen, a képviselők az átminősítés mellett döntöttek. Ezt azzal indokolták, hogy nem újabb mezőgazdasági területre terjesztik ki a lakóövezetet, hanem olyan területen engedélyezik az energiatakarékos házak felépítését, ahol eddig is lehetett volna építkezni, csak nem lakóépületeket, hanem üdülőket, de ez a környezet terhelése szempontjából elenyésző változás. Az energiatakarékos épületeknek azért jelöltek ki külön övezetet, mert a megjelenésük eltér a hagyományostól, nem biztos, hogy beleillenek a szokásos lakókörnyezetbe, és a telekigényük is más. Úgy ítélték meg, hogy az Alsóerdei úti terület megfelel a célnak, üdülő építésére pedig amúgy sem volt igény.


– Nem biztos, hogy kifejezetten passzívházakat kell építeni, amelyeknél pontosan elő van írva a maximális energia- felhasználás, és egyéb, szigorú követelményeknek kell megfelelni. Lehet, hogy elegendő egyszerűen energiatakarékos épületeket kialakítani, földszintes házakat megfelelő tájolással és hőszigeteléssel, nagy ablakokkal – mondott példát a követelményekre Bertók Sándor főépítész.

Az önkormányzat 15–20 otthon kialakításában gondolkodik külső befektetői közreműködéssel. A környezetvédelmi hatóság példamutató törekvésként értékelte a tervet. Bár a passzívházak felépítése 15–20 százalékkal drágább a hagyományos családi házakénál, a befektetés 8–10 év alatt megtérül.

Az önkormányzat más pontokon is módosította a rendezési tervet. A 76-os elkerülőtől északra lévő mezőgazdasági területek egy részét belterületbe vonta és gazdasági övezetbe sorolta. Ezzel annak a külföldi, nagy területigényű gépipari befektetőnek biztosítottak elvi lehetőséget a letelepedésre, amellyel már régóta tárgyalnak egy jelentős munkahelyteremtő beruházásról. 



Kapcsolódó cikkeink: 

Passzívház: követhető az osztrák szomszéd példája 

Hogyan készül a passzívház? 

Hogyan fűtsünk energiatakarékosan?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!