Zalaegerszeg

2011.06.26. 15:48

Szent Orbán védi a hegy termését

Mintegy tízmillió forint értékű fejlesztés ünnepélyes avatását tartották vasárnap a Tormafölde melletti Lakosi-hegyen.

Gyuricza Ferenc


A szőlőbirtokokon dolgozók munkáját a jövőben vezetékes ivóvíz könnyíti, a kirándulók menedékházban pihenhetnek, a termésre pedig ezentúl Szent Orbán szobra is ügyel.

Az új létesítmények és a szobor avatóját ünnepi szentmise előzte meg, ezt Végi Csaba szécsiszigeti plébános tartotta, majd Kondákor József, a település polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy bár az ország - és azon belül a szűkebb régió is - gazdasági nehézségekkel küzd, a jó ötletek megvalósítására azonban lehet forrást felkutatni.

- A község önkormányzata négy évvel ezelőtt kezdte el a falut övező három hegyhát fejlesztését, s azóta számos eredményt tudnunk felmutatni - mondta Kondákor József. - Ezek egyike a Lakosi-hegyi vízvezeték, amely a Dél-Zalai Vízmű Zrt.-vel egyetértésben, mintegy 3,2 kilométer hosszan, lakossági és önkormányzati hozzájárulással, összesen öt és félmillió forintos költséggel épült ki.

 

 

Néhány száz méterrel odébb egy szintén új menedékház várja a kirándulókat, ahol alkalomadtán nemcsak pihenni lehet, de az épület a régi borkultúrához kapcsolódó tárlatnak is helyet ad. A hegyháton járók a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez szükséges eszközöket tekinthetik meg itt. A tájba illő, a zalai építészeti stílust is őrző menedékház kialakításának költsége négymillió forintot tett ki, melynek 92 százalékát pályázati támogatásból tudta a falu önkormányzata biztosítani.

A két új létesítmény avatása mellett Szent Orbán szobrának felszentelésére is sor került. Boa Endre alkotását a hegyhát kapujában helyezték el. Az ünnepi ceremónia kapcsán dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök, a Da Bibere borlovagrend nagymestere többek között arról beszélt, hogy a szőlőnek és a bornak három szentje is van, Vince, Orbán és Donát, közülük a középső a legismertebb. Tőle a gazdák a tavaszi fagy elleni védelmet remélték, s amennyiben a termés kedvezően alakult, úgy az Orbán-szobrokat borral locsolták, virággal díszítették, ellenkező esetben viszont megkorbácsolták, levizelték, illetve sárban hentergették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!