Zalaegerszeg

2011.03.24. 20:05

Csak feladat, semmi más

Az e havi megyeszékhelyi közgyűlésen hosszas vita bontakozott ki a városban sorra alakuló településrészi önkormányzatokkal kapcsolatban. Ennek tanulsága: vannak még tisztázni való kérdések e testületek mibenlétéről, működéséről

Varga Andor

 . Az egyik napirend keretében három új részönkormányzat megalakulására adták áldásukat a képviselők: alapvetően Alsójánkahegy szerepelt a tárgyalandók közt, de az utolsó pillanatban, a tanácskozás reggelén még Ebergény és Csács is „becsúszott” a testület elé. Épp ez a sietség volt az, amit aztán többen kifogásoltak: Kocsis Gyula (EZE) például hangsúlyozta, hogy a hasonló szerveződésekre nyilván szükség van, de arról is beszélt, hogy jó lenne, ha már a szervezés szakaszában nagyobb nyilvánosságot kapnának ezek a törekvések, és a képviselőknek nem csupán annyi lenne a dolguk, hogy igazi tájékozódási lehetőség nélkül megnyomják a gombot a szavazáskor. Azt is megpendítette: akár saját, helyben élő szimpatizánsaikat is delegálhatnák ezekbe a testületekbe.

A továbbiakban kibontakozott aztán, hogy az önkormányzati alrendszer e része hogyan is működik. Kiderült: részönkormányzat alakítását a helyben élő emberek kezdeményezhetik, s a folyamat elindításához a választók legalább négy százalékának az aláírása kell. A tagokat is a helyi emberek választják ki, maguk közül, bárki jelölhet és jelölhető, s persze az illető maga dönti el, hogy vállalja-e a feladatot.

A közgyűlésnek annyi jogosítványa van, hogy a részönkormányzat elé terjesztett névsoráról személyenként szavaz. Illetve delegálja vezetőnek praktikusan a terület önkormányzati képviselőjét.

Az ellenzéki oldal ennek ellenére fenntartotta véleményét az alaposabb előkészítéssel kapcsolatban, illetve az eszmecsere során felmerült más probléma is. Herkliné Ebedli Gyöngyi (Fidesz) csácsi képviselő mutatott rá: ő maga el sem tudná végezni a munkáját e „háttértestület” nélkül, melynek tagjai azonban megválasztáskor csak feladatot kapnak, munkájukért nem jár semmilyen honorárium. A testület eldöntötte: meg kell keresni a méltó megbecsülés eszközét. Volt még szó az alakítás nehézségeiről: fórumra alig mennek el az emberek, a „házalós” aláírásgyűjtés meg fáradságos, de hatékonyabb. Pete Róbert (Jobbik) tamáskodva fogadta az érintett képviselők kijelentését, miszerint a részönkormányzatokba tárt karokkal várnak minden, a köz érdekében tenni akaró embert. A párt tavaly októberi ebergényi jelöltjének tagságát ugyanis – egyetlenként – nem szavazta meg a közgyűlés.    

 

 

 ■ Gyutai Csaba polgármester a részönkormányzatok létét „szép és demokratikus hagyománynak” tartja Egerszegen. Az előző ciklusban tizenkilenc ilyen mûködött a városban
■ A már megalakult újak: Alsójánkahegy, Andráshida, Botfa, Csács, Ebergény, Hatháza, Páterdomb, Pózva, Zalabesenyő
■ A településrészi önkormányzatok tavaly egyenként 540 ezer forintot kaptak a város költségvetéséből, ennek elköltése az egyetlen, melyről maguk dönthetnek. A tagok rendezvényeket bonyolítanak, akciókat szerveznek, közösséget kovácsolnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!