Zalaegerszeg

2011.03.21. 18:15

Békamentés: nászra másznak

Pár enyhébb napnak köszönhetően megindult a barna varangyok vonulása párzó helyeikre, az élőhelyükhöz közeli vizekhez. Ennek csalhatatlan jeleként tucatnyi béka veszítette életét az egerszegiek kedvelt kirándulóhelyénél, a zalaegerszegi Aranyoslapi- forrás mellett vezető úton.

Arany Gábor

A további áldozatok elkerülésére a Domberdő Egyesület tagjai az elmúlt hét végén kiépítették a terelőkerítést karókból és nejlonfóliából.

Mint Gál Szabolcs, az egyesület alelnöke elmondta, az anyagot még tavalyelőtt a Zalaerdőtől kapták, így sikerült kiépíteni mindkét oldalon a 150 méteres falat. Ez akadályozza meg, hogy a békák kijussanak az útra, mert a fal mellett kénytelenek mászni és beleesnek a gyűjtővödrökbe, ezeket az aktivisták reggel, este ürítik ki. Már, ha van mit. A hidegre fordult időjárás ugyanis lelohasztotta a nászkedvet varangyéknál, ami módot ad a vödrök pótlására is, mert azokat hétfőre szinte mind egy szálig ellopták.


Amíg még volt vödör és varangy, addig több mint kétszázat sikerült eljuttatni a tóhoz. A szállításhoz egyébként szívesen fogadják önkéntesek segítségét. Ennek módjáról, időpontjáról és egyéb hasznos tudnivalókról az egyesület foglalkozásain is lehet tájékozódni, ezeket hétfőn délutánonként fél öttől tartják a Keresztury ÁMK-ban.

– Tavaly több mint 2700 példányt segítettünk eljutni a tóba – közölte Gál Szabolcs. – Az összlétszám ennél nagyobb, mert nemcsak saját aktivistáink, hanem önkéntesek is segítettek a vödrök ürítésében, a békaszállításban, és nem minden példány került be a kimutatásba. A barna varangy talán a legnagyobbra növekvő béka hazánkban. A nőstény 14 centisre is megnőhet, míg a hím ennek fele csak. Az országban bárhol előfordulhat, ahol búvóhelyet talál magának, csak párzáshoz keresi fel a vizeket.


A békamentés elkezdődött megyénk más pontjain is. Az aranyoslapi akcióban részt vevő Csiszár Viktor, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a 76-os főút Zalacsányi-tó mellett vezető szakaszát említette meg. Sajnos a főút felújításának megtervezésekor kimaradt a békafolyosó, így változatlanul a vödrös módszer jelenti itt is a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!