Zalaegerszeg

2011.01.31. 17:30

Két éve várják a villanyt a hegyen

Bár a szolgáltatóval a szerződést lassan két éve aláírták, Zalaszentiván szőlőhegyén huszonhat tulajdonos továbbra is hiába várja, hogy pincéikben kigyulladjon a villanyvilágítás.

dr. Magyar Nóra


Az elégedetlen gazdák lapunkhoz fordultak, s szószólójuk, Dolmányos Boldizsár mondta el: az E.ON Hungária Zrt.-vel 2009 májusában írták alá a szerződést a villamosítási munkálatokra, amelyben a cég vállalta, hogy a Csácsi-hegytől a Kisfaludi-hegy irányába 560 méter hosszan átépíti a meglévő kisfeszültségű hálózatot, aztán 242 méter hosszan új szakaszt létesít a transzformátor-állomásig, végül pedig szigetelt légvezetékes hálózattal „elviszi” az áramot az érintett pincékhez.

- A beruházást 2009-ben elkezdték, hiszen az E.ON geodétákat küldött a helyszínre, de a munkák rövidesen abbamaradtak és sajnos azóta sem kezdődtek újra - panaszolta Dolmányos Boldizsár. - Nagy meglepetésként ért bennünket az is, amikor tavaly egyszer csak újra geodéták jelentek meg a hegyen, akik máshová jelölték az egyszer már felállított oszlopokat. Számunkra érthetetlen, hogy miért kellett elölről kezdeni az egészet...

Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense megkeresésünkre elöljáróban elmondta, hogy egy ekkora területet ellátó, ilyen jelentős költségvetésű beruházás precizitást, a törvények betartását és a különféle érdekek figyelembevételét igényli.

– Természetesen érthető, hogy az ügyfeleink minél előbb szeretnék a villamos energia bevezetését, viszont annak érdekében, hogy a későbbi zavartatásokat elkerüljük és a törvényi előírásokat betartsuk, maximálisan figyelembe kell vennünk a vonatkozó szabályozást.

Megtudtuk tőle: meglévő oszlopokat azért kell kicserélni, mert az eltervezett új, középfeszültségű hálózat úgynevezett közös oszlopsoros lesz. Ez azt jelenti, hogy a közép- és a kisfeszültségű hálózat egy nyomvonalon, azonos oszlopokon halad majd. Mivel eddig csak kisfeszültségű légvezeték volt a területen, a korábbi oszlopokat nagyobb, 12 méteres alkalmatosságokkal kell felváltani.

 

- Új geodétákat azért kellett a helyszínre küldeni, mert a hálózat GPS-alapú kitűzése során kiderült, hogy néhány oszlop nem a megfelelő helyen van - fűzte hozzá Egyházi Nikoletta. - Ezeket a polgármester úr kérésére és hozzájárulásával új helyre kellett áttervezni, mely azóta már meg is történt. Viszont ez lassította az ügymenetet, hiszen az új nyomvonaltervet szintén engedélyeztetni kell, majd pedig meg kell várni, hogy a dokumentum jogerőre emelkedjen. A tervezési, kitűzési és mérési anomália legfőbb oka egyébként az volt, hogy a földhivataltól kapott alaptérkép nem egyezett pontosan a helyi viszonyokkal...

Arra a kérdésre, hogy miért csak 242 méteren valósul meg a vezeték kiépítése a szerződésben foglaltak helyett, elmondta, hogy ez egy kétütemes beruházás, melynek első szakaszában a légvezetékes hálózat közös oszlopsorossá való átépítése már megtörtént. A 256 méter hosszú 20 kV-os új légvezetékes hálózat, valamint a szükséges új transzformátorállomás pedig hamarosan elkészül. Ez azért időigényes, mert a már ellátott ügyfelek hálózatát is le kellett cserélni, emellett pedig be kell tartaniuk a kiértesítési, valamint a munkavédelmi előírásokat is. Hozzátette: ezek után az újonnan építendő kisfeszültségű hálózat létesítése már nem lesz ennyire időigényes feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!