Zalaegerszeg

2010.09.17. 13:16

Ingyen kapják a HPV-oltást a zalaegerszegi hölgyek

Nagykanizsa után Zalaegerszeg vezetése is úgy döntött, hogy a jövőben a megyeszékhelyen minden fiatal lány ingyen kaphat humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást.

MTI

 A jövő évtől minden, 13. évét betöltő zalaegerszegi lány részesülhet HPV elleni védőoltásban - a közgyűlés döntéséről Tombi Lajos (Fidesz) alpolgármester számolt be pénteki sajtótájékoztatóján.

A városvezető elmondta: az állandó zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a városban élő lányok részére biztosítja az önkormányzat a védőoltást. A 2011-es költségvetésben erre várhatóan 13 millió forintot különítenek el, és felmenő rendszerben ezentúl minden évben átvállalják az oltóanyag teljes költségét.
   
Az alpolgármester úgy fogalmazott: a város közgyűlése nem gesztusnak tartotta, hanem kötelességnek érezte, hogy gondoskodjon a védőoltásokról. Azt is rögzítették, hogy a lehető legszélesebb védettséget nyújtó, négykomponensű oltást kapják a fiatalok.
   
A mostani adatok szerint először több mint kétszáz gyermek kaphatja meg az oltást, az oltóanyag beszerzésére nyílt közbeszerzést írnak ki. A pályázóktól négyéves időtartamra szóló beszerzésre várnak majd ajánlatokat.

 

A HPV oltásról

A humán papillomavírusnak (HPV)  több mint 100 fajtája létezik, egyesek a bőrön okoznak szemölcsöket, bőrelváltozásokat. A méhnyakrák szinte minden esetben HPV fertőzés következménye, ezért is fontos a megelőző oltás, mely a leggyakoribb, HPV 6, 11, 16 és 18-as típusok ellen ad tartós védettséget.

Az oltóanyagot három adagban alkalmazzák, az első és a második adag között egy hónap, a második és a harmadik adag között öt hónap időkülönbséggel. Azok,  akik megkapják az első adagot, javasolt a három adagból álló teljes oltási sorozatot beadni. A védelem ára pedig igencsak borsos. Egy oltás átlagosan 30 ezer forint.

(Forrás: gendiagnosztika.hu, velvet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!