Zalaegerszeg

2010.06.04. 02:29

Hogy maradjon is virágos város

Zalaegerszeg - A következő öt évre zöldfelületi stratégiát készített az önkormányzat. A koncepció a városi parkok, virágok, ligetek kezelésének és megújításának fő irányvonalait határozza meg - miután a képviselők az előterjesztést egyhangú szavazással elfogadták.

Varga Andor

 

A közgyűlésen elhangzott: Zalaegerszeg - a korábban elnyert címei miatt is - joggal tarthatja magát virágos városnak, ám ezzel együtt szükség van erre a koncepcióra, hogy ez a kellemes helyzet hosszú távon fenn is tudjon maradni.

A stratégián belül, annak megvalósítása érdekében cselekvési terv is készült, a kitűzött célok érdekében lehetőséget adva a programok és projektek ütemezett végrehajtására. A munkát források nélkül természetesen nem lehet elvégezni, s a célra az önkormányzatnak költségvetésében eztán mindig kell keretet biztosítania. A teljes koncepció végrehajtása - mint az előterjesztésben olvasható - a következő öt évben 300 millió forintos tétel.

A megújítások során nemcsak az egyszeri beavatkozás mikéntjét és forrásait kell megteremteni, hanem - ami talán még fontosabb - a fenntartás és a fenntarthatóság szakmai és gazdasági kereteit is - hívták fel a figyelmet a koncepció készítői.

AZÉRT EGY FŐKERTÉSZ HIÁNYZIK

A zöldfelületi stratégia kapcsán nem sikerült igazán élénk társadalmi párbeszédet kelteni a városban, a koncepciót egy civil szervezet, a Városesztétikai Társaság véleményezte, melynek képviselőjét, Boda Lászlót meg is hívták a legutóbbi közgyűlésre. Ő azt emelte ki: a stratégia elkészítése nagy és alapos munka volt, a koncepció léte pedig örömteli, ám fel kell vetni azt a problémát, hogy nincs a városnak főkertésze. Pedig 5 milliárd forintos értékkel kellene gazdálkodnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!