Zalaegerszeg

2009.09.07. 06:29

Drágább a hulladék elvitele

Pacsa - Tíz százalékkal megemelte az önkormányzat a hulladékszállítási díjakat szeptember elsejétől. A döntést a Zalaispa-program kapcsán bevezetett szelektív hulladékgyűjtés indokolja.

Mórocz Zsolt

Bár év elején egyszer már emelkedtek a hulladékszállítási díjak Pacsán, a Zalaispa Zrt. újabb, év közbeni díjemelést kért a regionális hulladékgazdálkodási programban részt vevő önkormányzatoktól, hogy legyen miből fedezni az elmúlt években kiépített új lerakók és egyéb létesítmények, valamint a megvásárolt hulladékszállító autók értékcsökkenését. A pacsai önkormányzat eddig elutasította az év közbeni díjváltozásra vonatkozó javaslatot, legutóbbi ülésén azonban 10 százalé-kos emelésről döntött, amely szeptember 1-jén lépett életbe. Ez kevesebb az igényeltnél, a szolgáltató, a Zalai Huke Kft. 17,3 százalékos emelést javasolt. Henczi Zoltán polgármester úgy vélte: az amortizációs költségek megfizetését nem csak a lakosságtól kell elvárni, részt kell vállalnia ebben a közszolgáltató cégnek is. Véleményét osztotta a képviselő-testület, hiszen a polgármester indítványa alapján az alacsonyabb, 10 százalékos emelést fogadta el.

A jogszabályok szerint évente csak egyszer emelhet közszolgáltatási díjat az önkormányzat - mutatott rá Káldi Krisztián, a Zalai Huke Kft. egyik ügyvezetője, s azt javasolta, éppen ezért fizesse meg az önkormányzat az amortizációs díj 2009-re előírt összegét. Ez azonban 800 ezer forint többletkiadást jelentene Pacsának, s a költséget a képviselő-testület nem vállalta magára.

Az új hulladékszállítási díjak csak év végéig lesznek érvényben, s időközben újabb egyeztetések kezdődnek a jövő évi fizetnivalókról. A Zalaispa kapcsán újabb díjemelésekre kell számítani, hiszen míg idén csak az amortizáció 50 százalékát kell kifizetni, jövőre már 70, azután pedig 100 százaléka beépül a hulladékszállítási és -ártalmatlanítási költségekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!