Zalaegerszeg

2009.08.14. 07:40

Coelho népszerű, a vámpírkönyvek "nagyon mennek", de Shakespeare is divatba jött

Zalaegerszeg - Az iskolák kihűlt padjaiba éppen csak befészkelődött diákok három héten belül szembesülhetnek magyartanáruk vagy tanítónőjük első kérdésével: mit olvastatok a nyáron?

Kiss Gyöngyvér

Majd jöhetnek a poénos terelő válaszok: feliratos filmek csíkjait, képregényeket, esetleg újságot. Pedig aki szüleitől az olvasó ember példáját látja, maga is könnyebben ragad könyvet. Az idei nyár gyermek és felnőtt olvasóiról kérdeztünk könyvtárosokat és könyvesboltosokat.

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár szakembereinek egybehangzó véleménye, hogy a könyvek népszerűségét mindig jelentősen föllendíti, ha a művet egy éppen futó színházi előadás, vagy mozi adaptáció népszerűsíti. Erre jelenleg Az alkonyat című művet hozták fel példának, de mint mondták, az utóbbi években a - színház közbenjárása által - Shakespeare is divatosabbá vált.

- Nyáron inkább könnyedebb olvasmányokért jönnek az emberek, amelyek nem túl gondolkodtatóak, s így mondjuk a strandon könnyed szórakozást nyújthatnak. Ezek közül a legnépszerűbbek a romantikus művek és a krimik - vázolta Devecz Lászlóné könyvtáros.

Az Alexandra könyvesboltban a hasonló műfajok közül a vámpírkönyveket emelték ki (Twiligent, Evernight), mint a 14 és 23 év közötti fiatalok slágerköteteit.

- A téma mellett az olvasók nagyon érzékenyek az árra is - fejtegette Kovácsné Domján Orsolya, az Alexandra boltvezető helyettese. - Az akciós könyvek minden időben nagy népszerűségnek örvendenek.

De mi is tartozik a szépirodalom kategóriába, mi alapján döntsön, aki ilyet keres? A megkérdezett szakemberek szerint a szerzők, illetve kiadók neve ad egyféle garanciát, hogy a kezünkben tartott mű valóban irodalmi értéket képvisel. Közülük a toplisták élén Szabó Magda vagy Márai Sándor kötetei állnak, illetve Paulo Coelhoéi. Ő az a szerző, aki évek óta vezeti mind hazánk, mind a megyeszékhely népszerűségi listáját.

- Coelho köteteiben az ezoterikus gondolkodásmód is megfigyelhető, ami manapság az egyik legnépszerűbb terület - mondta a boltvezető-helyettes. - Úgy tűnik, így a válság közepette szüksége van rá az embereknek, hogy pozitív gondolkodásukat próbálják megerősíteni. Jócskán vannak olyan olvasók, akik a neten rendszeresen az ezoterikára szakosodott kiadók megjelenési listáját böngészik.

A gazdasági válság miatt egyébként kevesebbet is olvasunk - ez derül ki a könyvtárba beiratkozók számából és a könyvesbolti eladási listákból egyaránt. Utóbbi helyszínen ehhez hozzátették: az alacsonyabb eladási statisztikán belül nő a szépirodalom aránya. Tehát talán lesz mit válaszolni a magyartanár kérdésére...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!