Zalaegerszeg

2008.05.30. 02:29

Négy stáción keresztül

Zalaegerszeg - Utoljára 60 évvel ezelőtt indult körmenetre a katolikus közösség a város két plébániatemploma között. Múlt vasárnap, úrnapja alkalmából felelevenítették ezt a szép hagyományt.

Horváth A. Attila

1938. május 25-én kezdődött el a fővárosban az Eucharisztikus Világkongresszus, és éppen egy évtizeddel később, 1948-ban vehettek részt utolsó alkalommal körmeneten a zalaegerszegiek, akik a diktatúra éveiben csak a templom falai között ünnepelhettek. E kettős évforduló apropóján a megyeszékhely papsága úgy döntött, a város plébániái közös úrnapi körmenetben hódolnak Krisztus előtt. Az olai ferences templomban délelőtt fél tízkor kezdődött az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa P. Papp Tihamér OFM plébános volt, majd elindult a menet a Mária Magdolna plébániatemplom előtti Mindszenty térre, végig a Rákóczi úton, négy stációt érintve.

A népes körmenethez gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt csatlakoztak, s hatalmas mennyiségű virágszirom gyűlt össze, a Jézus iránti tisztelet jeleként. A Mária Magdolna Plébániatemplom kapujában felállított szabadtéri oltárnál zárult a szertartás, itt helyezték el az oltáriszentséget. Stróber László apátplébános a hívekhez szólva reményét fejezte ki, hogy a körmenetnek a jövőben lesz folytatása, s hogy a tanúságtétel gyümölcsei gazdagítják majd a megyeszékhely, az egyházmegye és az egész egyház életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!